Woning in dakopbouw

PROJECT WE LOVEšŸ–¤Ā 

In de Bomenbuurt in Den Haag heeft de oprichter van Bloot Architecture voor zijn gezin een dakopbouw bovenop hun bestaande appartement ontworpen.Ā 

De Bomenbuurt bestaat uit 3-laagse bouwblokken die dicht op elkaar zijn gebouwd, waardoor een extra laag op de al bestaande bebouwing veel impact heeft op de rest van de omgeving. De dakopbouw past als vorm en grootte in de omgeving, en past ook in de bakstenen architectuur van de jaren 30 wijk.Ā 

De gemeente Den Haag stimuleert projecten zoals deze, omdat op deze manier gezinnen in de wijk kunnen blijven die anders hadden moeten verhuizen voor meer ruimte. De gemeente heeft als uitgangspunt om de eerste dakopbouw voor een bouwblok leidend te laten zijn voor de rest van het bouwblok. Het project House on a House laat de bestaande baksteenarchitectuur intact door dit onaangetast te laten.

Woning in dakopbouw
Woning in dakopbouw

De voor en achterkant van de dakopbouw liggen terug in opzichte van de al bestaande bebouwing. Hierdoor komt het los te staan van de al bestaande architectuur. De dakopbouw heeft de vorm van een huis. Dit resulteert in een mooie samenwerking met de al bestaande platte daken. Door het zadeldak is de goothoogte lager dan bij een normaal dakopbouw. Dit zorgt ervoor dat de omgeving geen overlast heeft van de schaduw en privacy.

Woning in dakopbouw
Woning in dakopbouw

De bestaande jaren 30 bouw is geluidsgevoelig, daarom kozen wij ervoor om in de dakopbouw de slaapkamers te realiseren en de constructie van de uitbouw helemaal bovenop de bestaande bouw te plaatsen. Het gebruik van een stalen constructie is wenselijk, door de zwevende constructie en de grote overspanning bij de glazen schuifpui. Elke ruimte heeft een constructief accent en heeft zijn eigen kleurenthema.

De dakopbouw heeft ruimte voor 3 slaapkamers. De 2 kleinere slaapkamers zijn voor de kinderen en de grote slaapkamer is voor het hele gezin. Deze kamer heeft een slaapgedeelte voor de ouders, maar ook een zithoek, een toilet en een pantry. De pantry heeft als nut dat de buitenruimte volledig gebruikt kan worden. De hele lange kant van de hoofdslaapkamer bestaat uit een glazen schuifpui. Er is ruimte om de kozijnen flush weg te werken, doordat de opbouw bovenop de bestaande bouw ligt. Hierdoor loopt binnen en buiten goed in elkaar over. Er is een sterk gevoel van oneindigheid, wat wordt gemaakt door het stalen hekwerk dat verticaal achter de houten vlonders doorloopt.

Woning in dakopbouw

Er zijn 6 schuifschermen in het ontwerp geĆÆntegreerd om de opwarming van de grote slaapkamer door de zon tegen te gaan. Deze kunnen links en rechts per pockets van 3 in de wand worden geschoven. Hierdoor kan je kiezen om van het volledige uitzicht te benutten of gebruik te maken van de privacy van de schermen. De zon kan niet naar binnen schijnen, terwijl je wel naar buiten kan kijken. De schuifschermen zijn gemaakt uit een stalen frame en ingevuld met onbehandeld Western Red Cedar hout. De speelsheid van de positie van de schuifschermen en de warmte van het hout geven het ontwerp een extra laag.

Woning in dakopbouw
Woning in dakopbouw

Bij deze jaren 30 bouw is het belangrijk om de bestaande schoorstenen te gebruiken voor het nieuwe dak. In de plattegrond zitten verspringingen die de schoorstenen geven. Die zijn benut om te wanden te gebruiken als kastruimte. In de kleine slaapkamer deelt de schoorsteen de kamer speels op in een slaap en leefgedeelte.

Woning in dakopbouw

Het minimale stalen skelet van de dakopbouw is helemaal ingevuld met een houtskeletbouw met vlasisolatie. Alle binnenwanden en plafonds zijn gemaakt uit berken multiplex. In de muren zijn de houten deuren kozijnloos weggedetailleerd of schuiven deze langs het toilet en de pantry. De gietvloer heeft een lichtgrijze egale kleur en is daardoor een tegenhanger van het warme houten interieur.

Woning in dakopbouw

De ruimte die vrij is gekomen op de al bestaande woonetage is in de verbouwing veranderd in een badkamer. De berken multiplex wanden gaan via de trap naar de badkamer en lopen daar over in een lambrisering waarin het bad en de kranen zijn opgenomen.Ā 

Woning in dakopbouw
Woning in dakopbouw
Woning in dakopbouw

De bovenkant van de dakopbouw is gemaakt van een stalen huis met felsnaden. Het dak en de wanden zijn hier van gemaakt, waardoor het als hetzelfde volume leesbaar is. Hierdoor is het sterker in contrast met de bakstenen onderwereld. Het bouwwerk kleurt mooi mee met het daglicht, doordat de stalen felsbeplating reflecteert. De dakopbouw vormt een mooi contrast en doet denken aan klassieke daken van Parijs.


GeĆÆnteresseerd geraakt? Op het profiel van Bloot architectureĀ kan je direct in contact treden en vraag je gemakkelijk een offerte aan of maak een afspraak in Ć©Ć©n van de showrooms.Ā 

Naam project: House on a House Locatie: Den Haag, Bomenbuurt, NederlandĀ 

Opdrachtgever: Tjeerd Bloothoofd, oprichter Bloot ArchitectureĀ 

Oplevering: Juni, 2022Ā 

Architectenbureau: Bloot Architecture Hoofdarchitect: Tjeerd Bloothoofd