Je hypotheek berekenen: hoeveel kan ik lenen?

De aankoop van een woning is een spannende stap in iemands leven. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden, en een groot onderdeel daarvan is het berekenen van je hypotheek. In dit blog bespreken we alles wat je moet weten over het berekenen van je hypotheek, de actuele rentestanden, de huizenprijzen in Nederland, tips voor het kopen van je eerste woning en de rentebarometer.

Hypotheker

Hoeveel kan ik lenen?

De maximale hypotheek die je kunt krijgen hangt af van verschillende dingen, zoals je inkomen, je woonsituatie, je eventuele schulden en de waarde van de woning die je wilt kopen. De meeste banken hanteren een maximale norm van 100% van de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat je 100% van de koopsom kunt lenen, maar dat je dan wel de bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten) uit eigen zak moet betalen. Bij De Hypotheker hebben ze een handige tool om binnen een paar klikken erachter te komen wat jij kan lenen. Zo weet je ook gelijk binnen welk budget je kan zoeken.

Hypotheker

De rentestanden

De rentestand is een van de belangrijkste factoren die de hoogte van je hypotheeklasten bepalen. De actuele rentestanden zijn ontzettend laag. Wat het natuurlijk gunstig maakt om een hypotheek af te sluiten. Dit is te danken aan de lage rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB streeft naar een inflatie van 2% en zet hiervoor verschillende tactieken in, waaronder het verlagen van de rentetarieven.

De verschillende rentetarieven 

Er zijn verschillende rentetarieven voor hypotheken. De meest gebruikelijke zijn: 

  • De variabele rente: Deze rente kan gedurende de looptijd van de hypotheek veranderen.
  • De vaste rente: Deze rente is gedurende een bepaalde periode (de rentevaste periode) vast.
  • De hybride rente: Deze rente is een combinatie van de variabele rente en de vaste rente. 
Hypotheker

Huizenprijzen in Nederland

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dit maakt het voor starters steeds lastiger om een woning te kopen. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de woningmarkt te reguleren, zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de verlaging van de maximale overdrachtsbelasting voor starters. Maar ook met die maatregelen blijft het vandaag de dag ontzettend lastig op de woningmarkt voor jonge mensen. De huizen zijn prijzig en er zijn ontzettend veel zoekende. Start daarom vroeg met zoeken en zorg dat je genoeg woningen bezichtigt. Zet ook voor jezelf op een rijtje wat je nou daadwerkelijk aan een huis wil uitgeven.

Eerste woning kopen

Als je voor het eerst een woning koopt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen, wat de bijkomende kosten zijn en welke hypotheekvorm het beste bij je past. Ook is het belangrijk om een goede bouwkundige keuring te laten uitvoeren van de woning die je wilt kopen. Ook dat betaal je uit eigen zak.  

Neem wanneer dat mogelijk iemand mee die al eerder een huis heeft aangeschaft of een vriend met bouwkundige kennis. Het is altijd verstandig om iemand anders zijn mening te krijgen.

Rentebarometer

De rentebarometer is een handige tool om de rentestanden van verschillende banken te vergelijken. Je kunt op de website van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) de actuele rentebarometer bekijken. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de rentebarometer een gemiddelde geeft. De rente die je uiteindelijk krijgt voor je hypotheek kan hierboven of onder liggen. Dit hangt namelijk ook af van jouw specifieke situatie, zoals je financiële situatie en de waarde van de woning.