Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wonen in een oude school. Verbouwing van een klaslokaal naar woonkamer en keuken

16 Dec, 2015 - Door Désirée Van Lieshout

De bewoners vielen als een blok voor deze woning in een oude school op een prachtige locatie in centrum Breda. Aan architect Joep van Os de uitdaging om de woning zo ruimtelijk mogelijk in te delen met een nieuwe woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer in een plattegrond van een oude school.

De bewoners waren helemaal gek van design en hadden ideeën genoeg om te verbouwen. Maar ze kwamen er niet mee verder. Te veel opties en keuzes.

Een fantastisch mooie uitdaging voor Joep van Os. Deze prachtige oude klaslokalen een woonfunctie geven zonder afbreuk te doen aan de heerlijke sfeer in de ruimte. Thuiskomen op school. Had je als kind alleen maar van kunnen dromen.

Wonen in een oude school. Verbouwing van een klaslokaal naar woonkamer en keuken
Wonen in een oude school. Verbouwing van een klaslokaal naar woonkamer en keuken

Heb jij dat ook als je een oude school binnenloopt? Die sfeer van vroeger. Lange gangen, grote ramen, kapstokken met een zelf uitgezocht plaatje of je naam bij je haakje. Alles minder groot dan in je herinnering.  Maar toch, een feest van herkenning. Je kijkt weer even met de ogen van je eigen kind zijn.  

Bij de allereerste kennismaking van Joep van Os met deze woning  hingen de jashaakjes nog onder de ramen van het klaslokaal en ademde iedere cm2 nog de nostalgische sfeer van een schoolgebouw. De betegelde lange smalle gang waar vele kinderen uitgelaten doorheen rende op weg naar het klaslokaal. Aan het plafond de oude TL balken. Hij liep rond en liet alles binnenkomen. Eenmaal terug op kantoor ontstonden de mooiste ideeën. Een school blijft een school.... je raakt er nooit uitgeleerd. Zo ook niet Joep van Os.  

De enorme woonkamer met het grootse lichtinval door de hoge ramen vroeg om iets speciaals. De lange rechthoekige ruimte heeft een plafond van 4.5m hoog. Werken met normale meubels en kasten zou de ruimtelijke plank mis slaan.

Door een XXL kast op maat onder de betonnen draagbalk te bouwen is er een ruimtelijke afscheiding tussen de woon- en slaapkamer gemaakt. Kunstig wandwerk dat dienst doet als open kast voor alle mooie spullen en tevens als praktische opbergruimte.  

Midden in de kast zie je halverwege een rechthoekige plaat. In achtergelegen slaapkamer is een vide in de kast gebouwd. Te bereiken met een trap. Deze extra verdieping kent een bureau met 2 werkplekken. Wat een idee om de bovenzijde van deze werkruimte open te laten. Hiermee heb je  een prachtig open zicht op de woonkamer en naar buiten.  

De 4 meter hoge deur naar de slaapkamer zet de kroon op deze ruimte. Accentueert de hoogte en geeft nog meer cachet aan het grote geheel. Een standaard woningbouw deur zou compleet in het niet zijn gevallen.  

Wonen in een oude school. Verbouwing van een klaslokaal naar woonkamer en keuken
Wonen in een oude school. Verbouwing van een klaslokaal naar woonkamer en keuken

Wat een schoolfeest om naar te kijken! Back to school is nog nooit zo leuk geweest.

Wil je meer informatie over OBLY professional Joep van Os en zijn prachtige projecten. Kijk dan op de website van Joep van Os en binnenkort ook op zijn OBLY pagina! 

Deel dit bericht

Anderen bezoekers bekeken ook