8bc5b09b77cd417b7183809915b41ff0_f120.jpg

keukens om in te leven

De keuken is mijn leefdomein. Om te eten, te borrelen of gewoon met vriendinnen een lekkere kom thee te drinken. De ene keer steek ik zelf de armen uit de mouwen en sta ik uitgebreid te kokkerellen na het werk een andere keer laat ik een stoofpan het werk doen. Zo een pruttelende pan op het vuur geeft op een zaterdag helemaal dat relaxte weekend gevoel. De thee vraagt om een zelfgebakken taart of gezonde cake en  mijn ontbijt of lunch leuk ik nog weleens op met lekkere smoothies. De afwas gebeurt helaas ook niet vanzelf.  Al met al breng ik een groot gedeelte van mijn dag door in de keuken. Niet alleen voor mezelf maar zeker ook voor familie en vrienden. Het ‘koken voor je vrienden’ begint bij mij vaak met een goed glas wijn samen in de keuken. Hoe gezellig is het om tijdens de kooksessie al bij te kunnen kletsen terwijl de gasten de deksel van de pan oplichten om even een neus in de stoom te steken of in de pan te roeren. Voor mij is een leefkeuken dus een must. Om jullie te inspireren heb ik een aantal woonkeukens bij elkaar gezocht waar ik momenteel zelf alleen nog maar van kan dromen.

Sommige woonruimtes zijn klein en hebben de keuken sowieso al gesitueerd in de huiskamer. Een soort van ‘open woonkeuken’. Dit kan verrassend werken. Ik zou zelf niet zo snel op het idee komen om een poef met zitje bij het aanrecht te plaatsen maar op deze plek vind ik het wel erg goed samen gaan. Bovendien is het eens wat anders dan een tafel of bar, welke zeker ook erg mooi zouden staan in deze ruimte. Mijn favoriet is de 2e foto met de stoeltjes van HK living. Een prachtig ruime keuken met heel veel licht. Het roestvrij staal dat je vaak ziet in restaurants werkt prachtig als je het combineert met ruw hout en verschillende kleurtjes.

In een voormalige wafelfabriek in Lille wonen Fanny en Pascal François. Hun keuken is het hart van het huis. Ze hebben een 7 meter lange werkbank omgetoverd tot tafel en deze met zink bekleed. De werkbank in het midden van de keuken, afkomstig van een oude vishandelaar, is omgetoverd tot eiland met wasbak en veel opbergruimte. Wat deze keuken zo mooi en uniek maakt is het gebruikt van de veel verschillende materialen en stijlen welke samen uiteindelijk toch een erg mooi en rustige ensemble creëren.

Houd je van een rustige keuken en clean design? Laat je dan vooral inspireren door bovenstaande ontwerpen. Doordat de kasten tot het plafond lopen, komt het niet op je af en lijkt de opbergruimte bijna onzichtbaar. De strakke lijnen en hoeken vormen samen met het gepolijste wit en marmer een prachtig contrast met het ruwe hout. Dit soort keukens komen het beste tot hun recht met een natuurlijke lichtinval en woningen waar alle ruimte is om de lijnen van de architectuur door te trekken naar de keuken. Je kan hier heel makkelijk een aantal planten, een fruitmand of wat potjes en vaasje aan toevoegen om het geheel nog meer tot leven te brengen.

Een oude werkbank ombouwen tot eiland werkt perfect bij veel van dit soort leefkeukens. Je kan er s’ochtends je krantje lezen tijdens het ontbijt terwijl je wacht op je slowcoffee. In de avond wordt het er gezellig als je er met vrienden drankjes drinkt terwijl je tussendoor cocktails mixt of een diner bereidt. Bovendien kan je de werkbank ook eens vervangen door een andere tafel of meubelstuk. Verplaats wat planten, organiseer je open kastjes of planken opnieuw, geef een muur een andere kleurtje en je geeft de keuken zo weer een hele andere look en feel.

 

Source: 1. bjurfors via decor.zone 2. HK Living 3-4. rumhemma.se 5. vogue.com.au 6-7. Robsonrak, photography by Lisa Cohen and Mark Roper 8. arkpad.com.br 9. thedesignfiles.net