OBLY tour: moderne nieuwbouw villa

OBLY tour: moderne nieuwbouw villa

Benerink Architecten

Architecten

 

Een droomhuis ontwerpen waarin je helemaal de vrije hand hebt en al je jarenlange opgedane kennis en ervaring kunt verwerken. Dit is de omschrijving die past bij een van de laatste projecten van Marc Benerink van het gelijknamige architecten bureau.

 

Een bijzonder project want hij was dit keer zowel de ontwerper als de opdrachtgever. Hij ontwierp en realiseerde deze eigentijdse villa voor zichzelf en zijn gezin. De moderne villa is gelegen aan de mooie Anneville-laan in Ulvenhout, een klein rustiek dorp aan de grens van Breda.

 

Het project

Ontwerp en realisatie villa.

 

De bewoners

Jong gezin.

 

De woonwensen

Een woning ontwerpen met een ‘’Loft” gevoel, een open transparante woning met een constante verbinding met buiten. Een woning waarin een gezin optimaal kan leven en samenzijn, met een grote keuken als centraal middelpunt van het huis en waar buiten binnen is.



De woning ligt op een betonnen plint, iets opgetild boven het maaiveld. De begane grondverdieping is afgewerkt met Western Red Cedar houten latten met daarboven een witte, strak gestucte gevel. Door deze horizontale verdeling wordt de lengte van de woning benadrukt en oogt de woning minder strak en modernistisch. De kozijnen zijn in de gevel weggewerkt zodat alleen vlakken van hout,glas, stucwerk en horizontale belijningen een rol in het totale beeld spelen.

Op de onderstaande foto’s is goed te zien hoe diep de woning is. De smalle en lange kavel (ca 17 x 60meter) dicteert de vorm van het huis: de woning heeft een lengte gekregen van 25 meter en een breedte van bijna 6 meter. Door de beperkte breedte zijn de verschillende leefruimtes achter elkaar geplaatst. De keuken beslaat het grootste deel van de achterzijde. De gehele achtergevel is te openen door 3 grote taats deuren van 2 x 3 meter. Met de geopende deuren heb je in de keuken bijna het gevoel buiten te zijn. Een heerlijke plek om optimaal te genieten. De keuken aan de achterzijde is omringt met houten terrassen.





Door de heldere zichtlijnen is er een duidelijk gevoel van ruimte en is goed zichtbaar hoe de grote ruimte opgedeeld is in verschillende leefruimtes die weer met elkaar verbonden zijn. Slimme verbindingen die een grote ruimte toch een intieme sfeer geven. Hier is zeer goed over nagedacht, de hand van de meester!

Over alles in de woning is zeer goed nagedacht en opgebouwd uit maatwerk zoals hier goed te zien is aan deze met eikenfineer afgewerkte wand waarin de haard is geplaatst maar ook de TV uit het zicht is verwerkt. Het rustieke karakter van het fineer, met noesten en diepe groeven contrasteert mooi met de strakke witte wanden en de lichtgrijze vloer. Al het maatwerk zoals de wand maar ook de keuken is uitgevoerd door Kitchen Concepts uit Breda. 

De woonkamer ligt in het hart van de woning en is de meest intieme ruimte ondanks de grote vide met trap baar de bovenverdieping. Veel van de meubels zijn originele designklassiekers zoals deze Corbusier stoelen.



De entree van de woning ligt achter de werkruimte aan de zijgevel van de woning, te bereiken door grote industriële betonplaten gelegd in grind. De entreehal is de meest sobere ruimte van het huis: een garderobekast is weggewerkt achter grote plafondhoge deuren en de verlichting ligt verzonken in de wand en schijnt het in het zicht gelaten betonnen plafond aan. Vanuit de entreehal loopt men direct de werkruimte of de woonkamer in.



Op de bovenste verdieping zijn de 3 slaapkamers en een badkamer gerealiseerd. Door de grote vide staat de verdieping in direct contact met de begane grond wat de ruimtelijkheid van de woning nog verder vergroot.  



Aan de voorzijde van het huis is de laatste ruimte gesitueerd. Een multifunctionele ruimte die nu voornamelijk in gebruik is als werkruimte. Later kan deze ruimte ook gebruikt worden als speelruimte om te chillen voor de zoon. Ook deze ruimte is weer verbonden met de rest van het huis door de zichtlijn. Een heerlijke lichte ruimte door de grote ramen. Mooi en strak ingericht met unieke designstukken zoals de Orange Slice van Artifort en de super mooie lamp geleverd door RAW interiors.



Wat sommige mensen onderschatten bij het bouwen of renoveren, is het belang van goede verlichting. Zeker bij nieuwbouw heb je de kans om dit vooraf goed uit te denken. Voor het verlichtingsplan van dit project en de mooie losstaande verlichting tekende Rob van Oers van het bureau Oerlicht. De specialist op dit gebied met al vele mooie projecten op zijn naam. Ook deze mooie lampen boven de eettafel, de WIRO 6.5 van Wever & Ducre zijn door Oerlicht geleverd.



Veel aandacht is besteed aan de energiehuishouding van de woning. Door de grote ramen aan de zonzijde van de woning, een goede isolatie en de toepassing van een warmtepomp in combinatie met PV panelen, is de woning nagenoeg energieneutraal.

 

Bekijk meer projecten en het profiel van Benerink Architecten op OBLY.

 

Zelf hier je project presenteren? Stuur ons een mail info@obly.com