Places we love: Designtegels

Places we love: Designtegels

Designtegels

Vloervormgevers

 

Er zijn van die jonge ondernemers die met hun creativiteit ver boven het maaiveld uitsteken. Ondernemende geesten die, wars van arrogantie, buiten de geijkte paden hun hart vol passie volgen. We praten over 2003 als Ramon en Martijn vanuit een VW '69 bestelbusje vol Spaanse tegeltjes een eigentijdse tegel evergreen wegzetten voor consument en architecten. 

 

Designtegels is met de showroom in Breda, Utrecht, Berlijn en binnenkort Antwerpen een place we love! Niet alleen de showrooms zijn meer dan een bezoek waard met de stijlkamers vol inspiratie, ook de vele projecten laten je zonder twijfel "we want more" roepen. Daar hoef je geen tegelkenner voor te zijn.  

 

OBLY neemt je mee naar het inspirerende VW busje verhaal achter Designtegels en toont je de eerste beelden van recente top projecten die ze op hun conto mogen schrijven: Stan&Co in Arnhem en De Waag in Leiden.

De Waag aan de Aalmarkt in Leiden voor Eten en Drinken is gevestigd in een rijksmonument en onlangs nog mooier gemaakt met tegelpareltjes van Designtegels. De bar is een betegelde eyecatcher in kleuren die meteen de warme aandacht verdienen. Het beton op de vloer is nog meer gaan leven met de betegelde vlakken. In de toiletruimte zie de art-deco vloer en de hip and trending Bejmat tegels (spreek uit als Beesjmat) aan de wand. Bejmat tegels zijn Marokkaanse tegels die op vergelijkbare manier worden gemaakt als de Zelliges. Het zijn rechthoekige, dikke tegels die gebruikt worden voor wanden en op vloeren.

 

Deze Marokkaanse topper leent zich prima om er verschillende patronen mee te leggen zoals; Steens, Visgraat, Blok en Recht. De kleuren zijn vergelijkbaar met die van Zelliges en bevatten veelal mooie kleur nuances.

 

Bejmat tegels worden op meerdere plekken in Marokko gemaakt maar met name in Fez treft men grote bedrijvigheid in deze tegelsoort. Bejmat tegels zijn vrij nieuw in Nederland en meteen een trendsetter eersteklas. Ook het onlangs geopende Stan&Co in Arnhem, een horeca zaak met een inrichting om U tegen te zeggen, koos zonder blikken of blozen voor de Bejmat tegels in de toiletten. Hoe mooi in deze combinatie. Balans in het gebruik van verschillende natuurproducten en styling. De ingetogen kleuren zijn in evenwicht met elkaar en geven een rustgevend schouwspel. Het laat die rode vintage boy in al zijn pracht flirten met een ieder die binnenkomt. Wordt er toch nog gebloosd bij de Bejmat van Stan&Co ;).De rauwe look van een industrieel plafond, de warmte van comfortabele vintage barkrukken en de kleuren van de Portugese cementtegels. Eenmaal binnen bij Stan&Co wil je niet snel meer naar huis.Het patchwork op de vloer in deze kleuren verveelt nooit. Geen recht toe recht aan. Met tegels kun je spelen, fantaseren, out of the box. Juist buiten de comfortzone onstaan de mooiste creaties. Zo zie je hier maar weer. Ook in een zakelijke omgeving weet Designtegels altijd weer een glimlach op je gezicht te toveren. Hoe fijn is deze wachtruimte. Tijdloos, clean desk zonder kil te zijn. Wie zegt er geen 'JA' tegen deze badkamer? Met de Spaanse tegeltjes, Azulejos,  aan de wand en tijdloze Portugese cementtegels op de vloer.  Maar hoe is het dan ooit allemaal begonnen? 

 

Hoe het allemaal begon
Het oude Volkswagen busje heeft het zwaar als Ramon Huigen in 2003 drieënhalf duizend kilometer terugrijdt van Noord-Afrika naar Utrecht. Achterin ligt een partij kleurige authentieke cementtegels. Ramon was ze tijdens zijn surfvakantie per toeval tegengekomen in een kleine tegelwerkplaats in Zuid-Marokko. Hij was gelijk verkocht. En de tegels dus ook. De motieven, de kleuren, het ambachtelijke natuurlijke productieproces en de rijke historie boeien hem zo dat Ramon besluit om voor eigen gebruik een paar dozen mee naar Nederland te nemen.

 

Thuis legt hij een prachtige kleurrijke cementvloer in zijn keuken en op zijn terras. Het terras wordt met deze vakantieschat meteen een tweede woonkamer tijdens de lange zomeravonden. Dit blijft niet onopgemerkt onder zijn familie, vrienden en kennissen.  Zij willen die sfeer ook hebben. Ramon besluit van zijn laatste spaarcenten een container cementtegels vanuit Marokko te laten overkomen. Als enige tijd later zijn volledige kennissenkring zich thuis in Mediterrane sferen waant, weet hij dat hij dit de rest van de Westerse wereld niet mag onthouden. Dit moest groter worden aangepakt. Ramon benadert zijn toenmalige zwager Martijn Dijkstra en het vervolg is history.

 

Vanuit een kleine garagebox aan de Duurstedelaan in Utrecht worden de eerste orders verwerkt. De eerste containers worden op de vrije zaterdag met hulp van vrienden zelf uitgeladen en opgeslagen. De vraag is zo groot dat Ramon en Martijn er ieder half jaar een nieuwe garagebox bij moeten huren. Het is duidelijk: deze hobby loopt uit de hand. Designtegels kan niet meer worden gecombineerd met een vaste baan. Beide ondernemers-in-de-dop besluiten daarom hun passie te volgen en zich voortaan full-time in te zetten om hun bedrijf verder uit te bouwen.

 

Passie brengt groei
Tegenwoordig is Designtegels een van de grotere leveranciers van cementtegels, ook wel Portugese tegels genoemd, in Europa. Aan het assortiment zijn de laatste jaren nieuwe producten als Marokkaanse- & Spaanse tegels, Mozaïek en Metro tegels toegevoegd. Allen met een breed scala aan kleuren en vernieuwende patronen. Hiernaast produceren ze met veel passie vloeren op maat voor badkamers, woonkamers, terrassen, winkelketens, horeca en hotels. Van Breda tot aan Barcelona en Curacao. De mozaïek tegels (marmer) werden speciaal ontworpen voor Scotch&Soda en zijn met hun unieke uitstraling en motief alleen te koop bij Designtegels. 

 

Sahara-zand
In de loods achter de Utrechtse showroom staat nog steeds dezelfde grijze Volkswagen T2A uit 1969 waarmee het in 2003 allemaal begon. Het ruim veertig jaar oude busje is inmiddels helemaal opgeknapt. Maar als je heel goed zoekt, is er misschien nog wel een enkele korrel verdwaald Sahara-zand in te ontdekken...De showroom in Breda, Utrecht, Berlijn en binnenkort ook Antwerpen zijn een must voor ieder die vol inspiratie naar huis wil gaan. Eenmaal Designtegels bezocht, wil je het liefst de dag erna thuis of in de tuin al aan de slag. Geen saaie tegelborden maar verrassende patronen en een oase aan mogelijkheden. Stylisch ingerichte ruimtes. Van keuken, badkamer, WC tot aan leef- en loungehoeken. Kamers waarin je ziet wat je met de verschillende tegels kan doen. In wit tinten of juist kleurrijk. Uiteraard krijg je voor allen een leg- en onderhoudsadvies en hebben ze ook de benodigde hulpmiddelen en materialen. 

 

Tegels van Designtegels zijn niet zomaar tegels. Allen kennen een verhaal en geschiedenis. Ze worden in goede omstandigheden en in eigen beheer geproduceerd. De website van Designtegels vertelt je er alles over.  

 

Alles is online te bestellen maar heb je tijd, zeker een keer gaan binnen kijken in Utrecht of Breda. 

 

Contactinformatie:
I: Designtegels

E: info@designtegels.nl

T: +31 (0)853001111

 

Telefonisch bereikbaar van: 
Dinsdag t/m Vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag alleen via showrooms.