Tips voor een speelhoek in de woonkamer. opbergkast met vakken met dierenpatroon

Tips voor een speelhoek in de woonkamer

HOE MAAK JE EEN SPEELHOEK IN DE WOONKAMER?

 

De speelhoek. Onmisbaar in een gezin met kinderen. Voor de eigen plek en last but not least, een verzamelplek voor al het speelgoed, gemaakte tekeningen en andere knutsels.Maar hoe creëer je een leuke speelhoek en waar laat je alle spullen?

 

OBLY geeft je 5 eenvoudige stappen om een speelhoek te maken samen met een flinke dosis mooie binnenkijkers vol leuke ideeën. Wie denkt dat een kinderspeelhoek niet mooi kan zijn of niet bij het interieur past die laten wij verrassen. Laat het kind in jezelf maar los ;).

STAP 1: GESCHIKTE PLEK VINDEN EN RUIMTE MAKEN

 

Kies een plek die een beetje ‘uit het zicht is’ en nog geen praktische invulling heeft gekregen. De muur achter de eettafel, de achterzijde van de bar bij de keuken of onder het raam bij de verwarming. Zorg in ieder geval voor minimaal 3 vierkante meter ruimte voor je kinderspeelhoek, zodat je er ook echt alle kinderspullen kwijt kunt.

 

Heb je weinig ruimte dan zijn een inklapbaar tafelblad op kinderhoogte  of het verbreden van de vensterbank leuke oplossingen. Ook een fijne kinderplek om te tekenen, schrijven en knutselen.

STAP 2: MAAK EEN PLEK VOOR SPELEN, KNUTSELEN EN EEN PLEK OM TE LEZEN.

 

In een speelhoek gebeurt van alles. Spelen, ontdekken, chagrijnig zijn, gek doen, woonkamer voorstelling voorbereiden, lezen. Het is enerzijds een plek om rustig te puzzelen en in een boekje te kijken, maar ook een plek waar ze de ruimte hebben om het echte leven na te spelen met een winkeltje en een keukentje. Zorg bij de inrichting van de speelhoek daarom in ieder geval voor een klein tafeltje, een tafelblad en een paar stoeltjes. Een zitzak past er ook prima bij. 

STAP 3: MAAK JE SPEELHOEK GEZELLIG.

 

Je wilt natuurlijk dat de kinderen er wél gaan zitten en spelen. Maak het gezellig in kinderstijl! Dit hoeft niet meteen met alle kleuren van de regenboog maar met een leuke muursticker of  groot prikbord voor alle werkjes bereik je al heel veel. De magneet- en schoolbord verf van tegenwoordig zijn inmiddels een evergreen en in vele kleuren te verkrijgen. Je kan er ook voor kiezen de kinderhoek een lambrisering te geven van vrolijk behang of een ander kleurtje. Maak je deze van losse platen met een paar schroeven, is deze later weer eenvoudig te verwijderen.

STAP 4: SPEELGOED OPBERGMEUBEL.

 

Speelgoed blijft komen. Ieder leeftijd heeft zijn charme en zijn eigen grote hoeveelheden. Met een handig opbergmeubel houd je de woonkamer netjes en kun je in de avond alles wat 'kind' is snel en makkelijk opruimen. Kies bijvoorbeeld voor kasten onder de vensterbank! Een krat op wieltjes, grote speelgoed zakken of een grote speelgoedkist.

 

Een krat op wieltjes kun je zelf maken door wieltjes van een bouwmarkt te bevestigen aan een kist waar bijvoorbeeld appels in hebben gezeten. Maar er zijn ook veel leuke en handige opbergers te koop bij de vele woonzaken en bouwmarkten.

STAP 5: KIJK NAAR DE LEEFTIJD EN SEIZOENEN

 

Kijk naar de seizoenen en hanteer het kledingkast beginsel: een tijd niet mee gespeeld: ruim het op of geef het aan een goed doel. 

 

Maak de kinderhoek alsof je er zelf weer zou willen 'spelen'.  Succes gegarandeerd!