Verbouwing woonkamer met keuken aanbouw

VERBOUWING WOONKAMER MET KEUKEN AANBOUW

Een verbouwing van een woning is altijd een spannend project, en dit geldt zeker voor de verbouwing van deze jaren '80 hoekwoning. De opdrachtgever had als doel om de bestaande woonkamer met open keuken te verbouwen naar een moderne en functionele ruimte. Met behoud van de kenmerken van de woning en een verbetering van de indeling, werd er gezocht naar een oplossing die zowel praktisch als stijlvol was. In deze blog nemen we je mee in het proces van deze verbouwing, waarbij de woonkamer is verbonden met een nieuwe keuken aanbouw en de woning is omgetoverd tot een eigentijdse en sfeervolle plek om te wonen.

Verbouwing woonkamer met keuken aanbouw

Nieuwe keuken met open verbinding met woonkamer

In de jaren '80 hoekwoning was er behoefte aan een verbouwing van de woonkamer met keuken aanbouw. Dit kwam omdat de bestaande woonkamer met open keuken aan de kleine kant was en de indeling niet optimaal was. Om meer ruimte te creëren is er bij de entree een doorgang gemaakt naar de trapopgang, waardoor de toiletruimte verwijderd werd en een extra deur in de woonkamer verdween. Aangezien het bestemmingsplan aanbouwen aan de zijkant niet toeliet, is er gekozen om achter de garage aan de andere zijkant van de woning aan te bouwen. Hierdoor hoefde er geen ruimte van het terras en de tuin aan de achterzijde van de woning ingeleverd te worden. 

De nieuwe keuken is gelegen in een eigen ruimte die in open verbinding staat met de woonkamer. Dit betekent dat er geen fysieke scheidingswand tussen de keuken en woonkamer is, waardoor er een gevoel van ruimte en verbondenheid ontstaat. Dit is de ideale oplossing voor mensen die graag samen willen werken en samen willen ontspannen, aangezien er een continuïteit tussen beide ruimtes is. Aan de keuken grenst een voorportaal waaraan een nieuw toilet en kastruimte zijn gerealiseerd. Hierdoor zijn alle noodzakelijke functies op de benedenverdieping binnen handbereik. 

De nieuwe keuken beschikt over een kookeiland in het midden van de aanbouw en een kastenwand aan de kopse kant. Hierdoor is er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en is er veel opbergmogelijkheid gecreëerd. Het kookeiland fungeert als centrale verzamelplaats, waar gegeten, gekookt en geleefd kan worden. De aanbouw is opgetrokken uit metselwerk van een vergelijkbare baksteen als de woning, waardoor de nieuwe keuken in perfecte harmonie is met de rest van de woning. In de aanbouw is ook een brede kunststof pui geplaatst met tuindeuren en een elektrisch bedienbaar daklicht boven het kookeiland. Hierdoor is er veel licht en een prachtig uitzicht op de tuin.

Verbouwing woonkamer met keuken aanbouw

Nieuwe indeling achtergevel met grote ramen: Het creëren van meer licht en ruimte

De verbouwing van de woonkamer met keuken aanbouw in een jaren '80 hoekwoning was noodzakelijk om de wensen van de opdrachtgever te vervullen. De bestaande woonkamer met open keuken was aan de kleine kant en de indeling was niet optimaal, wat kwam door een aparte hal voor het toilet en de trapopgang die veel loopruimte in beslag nam.

Om meer ruimte te creëren, is bij de entree van de woning een doorgang naar de trapopgang gemaakt door de toiletruimte te verwijderen. Hierdoor kon er ook een extra deur in de woonkamer verdwijnen. Aangezien het bestemmingsplan aanbouwen aan de zijkant van de woning niet toeliet, is er gekozen om achter de garage aan de andere zijkant van de woning aan te bouwen. Dit betekende dat er geen ruimte van het terras en de tuin aan de achterzijde van de woning ingeleverd hoefde te worden.

De nieuwe keuken is gelegen in een eigen ruimte die in open verbinding staat met de woonkamer en aan de keuken grenst een voorportaal met een nieuw toilet en kastruimte. Deze ruimtes zijn gesitueerd in de voormalige garage die nu als bergruimte wordt benut. De originele keuken aan de achterzijde van de woning heeft plaatsgemaakt voor een eethoek.

De achtergevel is opnieuw ingedeeld met 3 grote ramen van vloer tot plafond, wat meer licht en ruimte creëert in de woning. De nieuwe keuken heeft een kookeiland met een kastenwand en is opgetrokken uit metselwerk van een vergelijkbare baksteen als de woning. In de toekomst worden de achtergevels nog wit gespoten. Er is een brede kunststof pui geplaatst met tuindeuren en een elektrisch bedienbaar daklicht boven het kookeiland. Alle deuren op de benedenverdieping zijn vervangen door industriële deuren.

Deze verbouwing van de woonkamer met keuken aanbouw maakt de woning weer geheel eigentijds en voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. De nieuwe indeling met grote ramen aan de achtergevel zorgt voor meer licht en ruimte in de woning.

Verbouwing woonkamer met keuken aanbouw

De nieuwe indeling: van afgescheiden hal naar open woonkamer met keuken

De verbouwing van de woonkamer met keuken aanbouw heeft de woning een geheel nieuwe indeling gegeven. De opdrachtgever wilde graag een efficiëntere inrichting, aangezien de bestaande woonkamer met open keuken aan de kleine kant was en de indeling niet optimaal was. Dit kwam doordat er behalve de hal voor de entree, ook een aparte hal voor het toilet en de trapopgang was. Hierdoor moest er veel loopruimte worden vrijgehouden die niet voor de inrichting kon worden gebruikt.

Om deze uitdaging aan te gaan is bij de entree van de woning een doorgang gemaakt naar de trapopgang. Dit was mogelijk door de toiletruimte te verwijderen. Hierdoor kon er een extra deur in de woonkamer verdwijnen en werd de hal voor de entree samengevoegd met de trapopgang. Hierdoor is er een grotere en openere woonkamer ontstaan.

De nieuwe keuken is gelegen in een eigen ruimte die in open verbinding staat met de woonkamer. Hierdoor krijgt de woonkamer meer ruimte en licht. Aan de keuken grenst een voorportaal waaraan een nieuw toilet en kastruimte is gerealiseerd. Hierdoor is er geen loopruimte meer nodig en is de woonkamer optimaal ingedeeld.

Met de verbouwing van de woonkamer met keuken aanbouw is er een moderne en functionele woning ontstaan. De afgescheiden hal is verdwenen en de woonkamer is samengevoegd met de keuken. Hierdoor is er meer licht en ruimte gecreëerd en is de woning weer helemaal eigentijds.

Verbouwing woonkamer met keuken aanbouw

Geïnteresseerd geraakt? Op het profiel van Lab-R kan je direct in contact treden.