Blauwstalen keuken | Frank Penders


blauwstalen keuken|steeel kitchen

Deze week een bijzondere blauwstalen keuken in de spotlight. Een keuken die is ontworpen en stapje voor stapje helemaal op maat is vervaardigd door Frank Penders. Over Frank Penders hebben we al eerder een blog geschreven: staal met een verhaal. Het beste kunnen we Frank omschrijven als iemand met een bijzonder grote passie voor het werken met staal en (interieur)ontwerpen vervaardigen uit staal. Zijn portfolio met gerealiseerde projecten kan je hier bekijken. 

Blauwstalen keuken

Wanneer je online gaat zoeken op blauwstalen keukens vind je veel inspiratie en informatie. Onder blauwstaal verstaan we normaal gesproken staal wat is gewalst en door het walsen en hitte een blauwe gloed krijgt. Deze blauwe gloed geeft het staal een bijzonder effect en is hierdoor de laatste jaren erg populair geworden in interieur toepassingen waaronder veel keukens. In keukens zie je vaak dat het (blauw)staal vaak wordt toegepast als plaatdelen voor keukenfronten of kastenwanden. 

Blauwstalen keuken

blauwstalen keuken - het ontwerp 

Het keukenontwerp van Frank Penders is van een hele andere dimensie. Niet alleen stalen fronten maar een kookeiland wat volledig is opgebouwd uit staal. De keuken is afgewerkt in een hoogwaardige poedercoating met een diepe blauwe kleur die met het licht van het huis meeleeft. Vanwege deze mooie kleur blauw en de stalen opbouw vinden wij dat deze keuken met recht ook een blauwstalen keuken genoemd mag worden. Keuken wordt meubel. Dit prachtstuk staat 24 uur per dag te stralen in het huis en is in tijden van thuiswerken ook een plek om met je laptop aan te zitten. Een ontwerp dat vele uitgangspunten en eisen heeft weten te volbrengen en waarbij ieder uitgangspunt een pluspunt werd.

Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken

Om geen grote monoliet als kookeiland neer te zetten is het eiland zwevend gemaakt. En dan niet stiekem toch op pootjes maar echt grote zwevende delen. Door een innovatieve staalconstructie toe te passen ontstond er een frame dat het eiland optilt. Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was dat het eten niet ondergeschikt zou raken aan het koken. Een tafel is lager dan een aanrechtblad en vaak lijkt de tafel aan het kookeiland geplakt. In dit ontwerp is de eettafel verweven met het eiland. Het eikenhouten blad loopt door in het eiland tot onder de gasplaat. Het tafelblad kan bijna een meter ver worden uitgeschoven. Zo creëer je 2 volwaardige extra plekken voor je gasten.

Zie op de onderstaande foto's hoe het blad is uitgeschoven voor de extra plekken aan de tafel.

Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken

Een passie voor koken, een passie voor design. Bourgondisch tafelen, ruimte om te zitten en genieten van het gezelschap. Het vroeg om een grensverleggend ontwerp met kwaliteit en maatwerk als uitgangspunten. Staal geeft vrijheden om vormen te ontwerpen die je maar zelden in keukens tegen komt. Geen plint onder het kookeiland maar lucht. Geen keuken maar een meubel. 

Blauwstalen keuken

Een moderne keuken die de taal van design verenigd met de warmte van samen zijn. Een plek in je huis waar je elkaar ontmoet maar ook waar je alle ingrediënten hebt om smaakvol te koken. Een uitgangspunt gebaseerd op herinneringen aan oma die de hele dag kookte op haar fornuis en met die geuren de buren lieten watertanden. Dat fornuis was een stukje magie. Dat stukje nostalgie moest terug komen in dit ontwerp. Dat is waarom het hele ontwerp van het kookeiland gemaakt is rondom de grote robuuste knoppen van de gasplaat. Ze zitten aan de voorkant, net zoals bij een fornuis. Het is het hart van het ontwerp en het middelpunt van de keuken. De lades zijn op maat gemaakt met stalen fronten en met de hand gemaakte grepen. Ambacht ontmoet design.

Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken

The Making Off

Ook de kleinste telg uit de familie Penders denkt mee over het ontwerp. Jong geleerd oud gedaan.

Blauwstalen keuken
Blauwstalen keuken

Enthousiast geworden over een blauwstalen keuken die volledig op maat is gemaakt en opgebouwd uit staal? 

Wil je meer zien van Frank Penders Staal studio? Bekijk hier het OBLY profiel voor nog meer mooie projecten. 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.