Schuurwoningen met eigen karakter

Langs de Vecht in het Noord-Hollandse dorp Nederhorst den Berg staan twee zwarte schuurwoningen. Hoewel ze uiterlijk veel op elkaar lijken, hebben hun interieurs een compleet andere indeling en een eigen karakter. Zo is de getoonde woning binnen afgewerkt met Weisstanne (zilverdennen) , de andere met vuren. De schuurwoning is bekleed met zwarte verticale houten delen. Ook de binnenzijde van de woning is geheel van hout. Het casco bestaat uit massief houten panelen van kruislaags verlijmd hout, zogenaamde CLT-panelen. De woning is binnen vier dagen gemonteerd, waarna de verdere afbouw binnen relatief korte tijd kon worden afgerond.

Er is veel aandacht besteed aan energiebesparing via isolatie, HR-glas, zonnepanelen en zonneboilers. De woning is uiteindelijk energieneutraal opgeleverd door het drievoudige glas, HR-kozijnen, warmtepomp en de luchtdichte afwerking. Het kruislaaghout draagt daar ook een aardig steentje bij. Door de massa wordt in de winter de warmte en in de zomer de koelte langer vast gehouden. Hierdoor ontstaat een heel prettig binnenklimaat. Het vele glas in alle gevels van de woningen past in het concept van energiebesparing. Maar niet alleen kan daardoor de zon het huis flink opwarmen en is er binnen veel natuurlijk licht, ook biedt dat glas de bewoners
prachtige vergezichten. Aan de Vechtkant is dat een
levend schilderij waarin regelmatig passerende plezierboten
opdoemen.

Meer weten over dit project?

project tags

Ontdek meer

Recent bekeken