#

Luxe boerderijwoning met aangrenzende schuur

Versteegh-Design

Versteegh-Design

Architecten

ARCHITECTURE I INTERIOR I LANDSCAPE DESIGN

Over dit project

Een boerderijwoning met aangrenzende schuur. Dat was de opdracht vanuit de gemeente. Gelukkig is ‘schuur’ een ruim begrip: het werd een fantastische wellnessruimte met daarboven een slaapkamer. Interieurarchitect Stephen Versteegh wist in deze nieuwbouwvilla landelijk en modern perfect te combineren. Met vakmanschap, vindingrijkheid en hier en daar ‘een gek idee’. Een bijzonder welkom Het is prachtig binnenkomen in deze bijzondere woning. In de hal, die de met zink beklede schuur verbindt met de rest van het huis, zijn de deuren van zwart metaal met veel glas. Deze materialen komen terug in de lampen die er hangen: een moderne variant van de klassieke kroonluchter. Met een groot gebaar verwelkomen ze de gasten. Achter de eiken deuren zijn de garderobe en meterkast verborgen. Dit is het betere handwerk, mooi in verstek gezaagd, met een knipoog naar de oude Chinese bruidskasten. De entree geeft een doorkijk naar de tuin, die in samenwerking met een tuinarchitect en hovenier is gerealiseerd. “Het daar gebruikte hout is hetzelfde als dat van de vlonder in de wellnessruimte binnen”, vertelt Versteegh. Eenheid in materialen creëert rust. American dream De keuken in dit huis is echt een juweeltje. Geen wonder, want hiervoor werd de hulp ingeroepen van Culimaat. Bij deze high-end leverancier doen ze niet aan gewoon, maar rekken ze de grenzen van design op tot het onwaarschijnlijke. Design en techniek combineren, nieuwe materialen op nieuwe manieren gebruiken en innovatieve oplossingen bedenken – daar staan ze om bekend. Een voorbeeld van dit laatste is de ‘kast’ in de keuken die geen kast is, maar de doorgang naar de bijkeuken. Een raam dat te laag lag in verhouding tot het aanrecht, kreeg voor een deel een verspringing. Met als slim en praktisch resultaat: een kruidentuin in de vensterbank. Boven het kookeiland lijkt een afzuigkap te hangen, in werkelijkheid is het een lamp met kaarsen. Deze sfeerbrenger werd mogelijk doordat de kookafzuiging in het aanrechtblad is verwerkt. Een droom die de bewoners hadden, was een Amerikaanse koelkast. Versteegh lacht als hij erover vertelt: “Als mensen daarmee aankomen, denken wij als ontwerpers al snel: o, nee, zo’n groot ding met twee deuren. Hoe lossen we dat op? Wat we hier gedaan hebben, is hem niet proberen te integreren in de kastenwand, maar in te bouwen in een mooi blok. Hierdoor werd het een object op zichzelf.” Uitdagingen Ruimte is iets wat deze villa kenmerkt, onder meer dankzij de enorme vide. Dit leverde Versteegh een interessante uitdaging op: de juiste verlichting vinden voor boven de eetkamertafel. De keuze viel op bolvormige lampen, groot in volume, maar door hun transparantie toch goed voor een ruimtelijk effect. Extra voordeel: de structuur van de bollen wordt geprojecteerd op de wanden. Dat levert mooie lichteffecten op. Een andere uitdaging was het esthetisch verantwoord integreren van de bank die de bewoners wilden. “Ze waren helemaal verliefd op een bank van een modern, Italiaans merk. Wat Californië-achtig en met een nieuwe-architectuur-uitstraling”, vertelt Versteegh. “Het was een uitdaging die te integreren in deze wat landelijke woning.” Door de keuze voor warme stoffen in combinatie met leer, sluit de sfeer van het meubel nu mooi aan op de rest van het interieur. Eyecatchers in de living De woonkamer herbergt drie eyecatchers: de centraal gesitueerde haard, de boekenkast en de designstoelen. Laatstgenoemde zijn een moderne, lichte versie van de Eames Lounge Chair, uitgevoerd in notenhout met wit leer. De bijzondere boekenkast is gemaakt van licht gebeitst eiken. Versteegh: “Ik vond: dé kast in de woonkamer moet iets speciaals hebben. En groot zijn, omdat door de vide de ruimte dubbel zo hoog is als normaal.” De kast is voorzien van twee presentatieblokken, waarin bijzondere vazen een plek kregen. Centraal in het woongedeelte bevindt zich een gashaard, open in de ruimte geplaatst, met een zwart-metalen schouw. Deze donkere wand van een kleiachtig stucwerk vormt, net als het blok boven het kookeiland, een mooi contrast met het strakke wit eromheen. Komen er mensen op bezoek? Dan is het heerlijk borrelen bij de haard, waar een breed kussen van leer ruimte geeft voor een goed gesprek. Is het tijd om het diner voor te bereiden? Dankzij de centrale plaatsing van de haard, blijft ook de kok bij het gesprek betrokken. Versteegh: “Dé kast in de woonkamer moet iets speciaals hebben” Wow-effect Dat een bad meerwaarde kan geven aan een interieur, wordt in deze villa ook bewezen. De bewoners wilden een afvoer bij het bad, wat de interieurarchitect op het idee bracht het op losse stenen te plaatsen. “Dit soort gekke ideeën, daar zijn we in deze woning gewoon voor gegaan”, vertelt Versteegh enthousiast. “Terwijl het interieur redelijk sober is qua materialen, ontstaat zo toch een echt wow-effect.” Achter het bed valt de wand met leren panelen op. Een slimme oplossing kwam er voor de vloerbedekking. De bewoners wilden overal hout, maar toch comfortabel uit bed kunnen stappen. Er moest dus een dik, zacht tapijt komen. Om het mooiste resultaat te bereiken, werd er een uitsparing in het hout gemaakt, zodat er geen hoogteverschil is tussen tapijt en vloer. Terwijl het interieur sober is qua materialen, ontstaat toch een wow-effect Het betere wonen In de ochtend wat baantjes trekken? In deze villa nodigt een prachtig zwembad uit tot een gezond begin van de dag. “Het is een mooie, nette ruimte waarin niets is overdreven”, vertelt Versteegh, die ook vaak gevraagd wordt voor wellness-ontwerpen. “De lijnen van de architectuur zijn aangehouden en vertaald naar de ruimte.” De houten vlonder werd niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ideale plek om de skimmers van het zwembad te plaatsen. “De technici komen in zo’n geval met makkelijke oplossingen, maar dat zijn vaak niet de mooiste. Voor de klant is het dan fijn dat ik als interieurarchitect met ze mee denk. Dat ik niet van de kunstacademie kom, maar ingenieur en industrieel ontwerper ben, maakt dat ik ook over de techniek kan meepraten.” Een mooie oplossing die zo ontstond, is een extra afvoer, weggewerkt in een spleet tussen de muur. Het maakt een rooster overbodig. Leuk detail: achter het bankje aan de rand van het zwembad ligt een complete wellnessruimte verscholen, met sauna en stoomcabine. Dit is het betere wonen! Fotografie: Peter Baas

Meer weten over dit project?

Neem contact op

Neem contact op met deze professional

 

Schrijf je nu in voor onze

Nieuwsbrief