#

Villa van Esch

Bedaux de Brouwer Architecten

Villa van Esch (9)

Bedaux de Brouwer Architecten

Architecten

Architecten

Over dit project

Villa Van Esch ligt op een lommerrijke locatie, op een perceel van 1000 vierkante meter, aan een statige bomenlaan die Tilburg met Goirle verbindt. De slaapverdieping van het huis ligt verzonken in het maaiveld. De belichting van de slaapverdieping geschiedt door een zeven meter hoge lichthof die de bovenliggende woonlaag perforeert. Omdat alle slaapvertrekken uit het oog zijn onttrokken, kunnen woonvertrekken (de woonkamer en de keuken) geplaatst worden in een subtiele glazen paviljoen. In deze setting ‘doorspoelt’ de tuin als het ware de woonvitrine. De noordzijde van de woning wordt afgeschermd door een betonnen wand, strak afgewerkt in zwart baksteen met een diepe lintvoeg. De overige gevels bestaan voornamelijk uit glas. De buitenhuid van de glazen woonvitrine wordt omgeven door een tweede ‘voile’ van glas: een reeks van gezeefdrukte glaspanelen. Deze extra sluier is toegevoegd om controle te krijgen over de mate van zoninstraling en privacy. Op verzoek van de opdrachtgever is gebruik gemaakt van een materialenpalet met een meer technische uitstraling: verchroomd staal, geanodiseerd aluminium, schoonbeton met planken bekist, helder en gezeefdrukt glas, enzovoort. In het streven naar een sobere, minimalistische architectuur zijn alle aansluitingen tussen de genoemde materialen zo gedetailleerd dat de materialen elkaar, in hun natuurlijke vorm, direct raken. Het idee was van meet af aan om een totaalontwerp te maken, een synthese tussen architectuur, interieurarchitectuur en omgeving. Interieurarchitect Gilberte Claes heeft met een natuurlijke materialisering het interieur verzacht en een meer ‘aaibare’ uitstraling gegeven. Architectuur en interieurarchitectuur gaan een bijzondere synergie aan. Uit het juryrapport BNA Gebouw van het Jaar: ‘Voor de jury is hier sprake van niet minder dan ruimtelijke kunst die ondanks de blijvende klassieke uitstraling voldoende variatie en vernieuwing in zich heeft. In veel opzichten geeft dit gebouw blijk van een bovengemiddelde aandacht en liefde voor het project door de ontwerper. Specifieke keuzes of elementen zijn met ingenieus en overtuigend vakmanschap beantwoord. Hoewel het beschikbare budget zeer zeker heeft bijgedragen aan het bereikte resultaat en de bovengemiddelde luxe is het toch vooral de voelbare controle over het geheel én de details die na een bezoek beklijven. De villa bewijst zich daardoor met glans als een prettige, comfortabele en vooral ook ‘bruikbare’ woning.’

Meer weten over dit project?

Neem contact op

Neem contact op met deze professional

 

Schrijf je nu in voor onze

Nieuwsbrief