Moderne aanbouw woonboerderij

Regelmatig laten we in ons blogazine bijzondere en mooie renovaties zien, ook deze keer weer. Dit blog gaat over de transformatie van een oude woonboerderij tot een eigentijds woonhuis. Een transformatie waarin de transparante en moderne aanbouw een hoofdrol speelt en het eindresultaat een echt droomhuis is geworden.   

Net buiten de bebouwde kom van Prinsenbeek ligt deze typische langgevelboerderij uit 1861. Het is een karakteristieke en beeldbepalende bouw met een rijke geschiedenis aan bouwkundige wijzigingen. De voorlaatste wijzigingen / verbouwingen waren minder geslaagd. De oude woonboerderij werd verbouwd tot studio’s en is daarna acht jaar onbewoond gebleven. Hierdoor was de woonboerderij zwaar vervallen en toe aan een renovatie. Een renovatie waardoor de woonboerderij weer volledig in haar oude glorie is hersteld met respect voor het verleden maar voorzien van alle gemakken van de moderne tijd.

moderne aanbouw woonboederij

Spectaculair ontwerp woonboerderij

Deze typische langgevelboerderijen komen veel voor in de omgeving van Prinsenbeek en delen van Brabant. Wil je meer weten over langgevelboerderijen? Hier kan je er alle informatie over vinden.    

Oorspronkelijk bestond deze boerderij van ruim 250m² uit twee delen; een woondeel en een deel met stallen. De eer om een ontwerp te maken en de boerderij terug te brengen in de 21e eeuw is neergelegd bij het creatieve en ambitieuze architectenbureau basvanderhorst Architects & Engineers. Het ontwerp waar zij mee zijn gekomen is ronduit spectaculair te noemen. Met name de moderne aanbouw aan de boerderij is bijzonder. Nieuw, modern en met veel gebruik van staal en glas is het ontwerp toch een soort van ingetogen en past het wonderbaarlijk goed bij de monumentale uitstraling van de boerderij en in de omgeving.

moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij

Creëren van licht en ruimte in een oud monumentaal pand, dat was de uitdaging voor het bureau. Een voor de hand liggende oplossing waar vaak voor wordt gekozen is dan aan of uitbouwen. Maar hoe doe je dit zonder afbreuk te doen aan de charme van het pand? Kies je voor een regulier standaard ontwerp, meer klassiek of iets echt totaal anders. Het laatste is het geworden, niet regulier, niet standaard maar modern en geheel eigen. 

Een zee van ruimte en licht, dat is het uiteindelijke resultaat. Een ontwerp wat heel complex lijkt qua vormentaal maar volgens Bas van der Horst eigenlijk heel eenvoudig is. Bij de stallen is het boerderij dak naar beneden doorgetrokken en vervolgens aan een hoekpunt opgepakt en omhoog getrokken. Het dak is zo gevouwen dat de uitbouw zich opent richting het zuidwesten, richting de middag- en avondzon. De aanbouw is de plek geworden waar een groot deel van het dagelijks leven zich afspeelt. Door het vele glas en te openen puien een heerlijke plek om te koken, eten en samenzijn. Een optimaal contact met buiten en open zicht op de natuur maakt alles het complete plaatje perfect.    

Aan de buitenzijde is de uitbouw voorzien van een Cortenstalen dakbedekking. Deze past qua kleur erg goed bij het uiterlijk van de oude boerderij en de groene omgeving. basvanderhorst Architects & Engineers heeft veel aandacht besteed aan de detaillering van de dakrand, die eindigt in een scherpe punt. De oude boerderij is volledig geïsoleerd en voorzien van nieuwe installaties.

moderne aanbouw woonboederij

Samenwerken met vakspecialisten

Voor deze karakteristieke woonboerderij leverde Overveld Glas maatwerk voor zowel het interieur als exterieur. Zelfs voor een onderneming als Overveld Glas met tientallen jaren ervaring was dit project een mooie uitdaging. Bij binnenkomst zie je gelijk de hoge steel look deuren in de hal en op de eerste verdieping, echte eyecatchers. De steel look trap balustrade en vide geven de hal een luxe uitstraling door de combinatie van glazen wanden, zwarte profielen en houten treden.

moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij

Een dakraam van maar liefst 6 bij 3 meter in een exclusieve puntvorm zorgt voor een mooie lichtinval in de woonkamer. Het was voor Overveld Glas een uitdaging qua ontwerp en logistiek, maar met een indrukwekkend resultaat.  

De Corten stalen aanbouw werd voorzien van structurele isolerende beglazing. Kenmerkend hiervoor is dat zich tussen de glaspanelen geen kozijnconstructie bevindt, zodat het een volglazen aanblik geeft. Het eindresultaat is deze geheel eigentijdse woning. Aan de de ene kant  heeft de woning een loft-achtige woonruimte en aan de andere kant de meer geborgen kamers. Door de grote ramen is de natuur vanuit heel het huis zichtbaar en geeft een prachtig uitzicht over de heerlijke tuin. 

moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij
moderne aanbouw woonboederij

Overveld Glas 

Glas is tijdloos en past in ieder interieur & exterieur zoals je ook weer ziet in dit droomhuis. Met glas kan je eindeloos combineren en de perfecte balans vinden tussen monumentaal en modern. Overveld Glas is al 80 jaar de creatieve en professionele partner als het gaat om glas. Ze leveren altijd maatwerk van ontwerp tot realisatie. Ook als jouw project niet standaard is staat Overveld Glas voor je klaar.    

De mogelijkheden van glas in jouw woon-of werkomgeving zijn eindeloos: glazen schuifdeuren, glazen inloopdouches, keukenachterwanden van glas, glazen scheidingswanden, spiegels of beloopbaar glas. Overveld Glas levert ook Europese merken van glasbeslag en glasverbindingen.    

Inspiratie nodig? Bezoek de showroom in Breda. Daar staat een team van specialisten voor je klaar om te adviseren.