Spectaculaire metamorfose jaren '60 villa
Iedere stad kent deze wijken. Rustige wijken met mooie, vrijstaande woningen (villa's) waarvan velen oorspronkelijk gebouwd zijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De woningen uit de 60er en 70er jaren zien er door het gebruik van bakstenen aan de buitenkant en gebruik van hout aan de binnenkant naar de huidige maatstaven gedateerd uit. Ondertussen zijn we enkele decennia verder, de kinderen zijn uit het huis en de huidige bewoners gaan op zoek naar kleinere woonruimte.
Met de jaren zijn de woonwensen sterk veranderd. De huidige trends, en vaak ook de woonwensen van de nieuwe bewoners, zijn strakke wit gestucte muren, grote raampartijen en open ruimtes. Ook het gebruik van materialen als zink en ceder hout zijn populair. De metamorfose van deze jaren 60 villa van OTTENVANECK architecten&vormgevers is een schitterend voorbeeld van de hierboven benoemde ontwikkeling.
OTTENVANECK ontwerpt en realiseert ruimten met een verbeeldende schoonheid. Hiervoor staan moderne thema's als LICHT, LUCHT, RUIMTE, KLEUR, VORM en FUNCTIE centraal. Deze thema's worden ingezet als inspiratie en gereedschap om de meest uiteenlopende projecten vorm te geven. De gerealiseerde architectuurprojecten van OTTENVANECK verschillen van, interieur tot exterieur, van expodesign tot productdesign, en van stedenbouw tot tuinontwerp.
Rob Otten en Christel van Eck vinden de meerwaarde dan ook in de integrale aanpak van iedere opdracht, waarbij exterieur en interieur elkaar versterken, ondersteunen, of onzichtbaar in elkaar overlopen. Dit ontwerpersduo wordt keer op keer geïnspireerd door de natuur en hun landelijk gelegen werkplek in het buitengebied van Haaren.
Het project: Restyling/Metamorfose jaren 60 villa. Het project is gestart met de opdracht voor de verbouwing, met een aankoopadvies voor de bewoners. De opdrachtgevers wilde graag weten of de bestaande, mooi gelegen woning goed genoeg was voor een moderne verbouwing.
De bewoners: Echtpaar
De woonwensen: De woonwensen van de opdrachtgevers waren het creëren van een levensbestendige woning. De heldere structuur van deze bungalowvorm liet zich goed lenen voor een verbouwing tot een lichte moderne woning met veel woongenot.
Deze beelden van de metamorfose wilden we jullie niet onthouden. De oude bungalow uit 1968 getransformeerd naar een moderne villa.
De oorspronkelijke dakvormen zijn in het ontwerpplan blijven bestaan, maar de nadruk ligt nu op de onderbouw door de toevoeging van de gevelhoogte en het wegnemen van de overstekken en dakgoten. Op deze manier zijn de dakvlakken meer aan het gezichtsveld onttrokken en ondergeschikt gemaakt aan het onderste bouwvolume met de strakke moderne gevels.
De opzet van de woning aan de straatzijde is meer gesloten door de realisatie van de translucente glazen wand waarop berkenboomstammen staan afgebeeld. Tussen deze glaswand en de originele gevel is een looppad gecreëerd als ontsluiting van de achtertuin.
Een belangrijk aspect in het projectplan was de visuele verbinding van binnen-/en buitenruimten, alsmede daardoor het vergroten van de ruimtelijke beleving.
Aan de achterzijde van de woning is een functioneel overdekt terras gerealiseerd die is opgenomen in de architectuur van het geheel. Dit terras zorgt voor het tegenhouden van direct zonlicht in de aangrenzende ruimten die op het zuiden liggen. Ook de oude notenboom is opgenomen in het plan, en heeft een tweeledige functie. Het geeft zowel beschutting voor de bewoners alsmede voedsel voor de langskomende eekhoorns.
De fantastische mooie houten panelen in de keuken zijn ontworpen door OTTENVANECK en zijn geproduceerd en geleverd door OBLY professional Wonderwall.
Meer zien van deze professional? Bekijk hier het OBLY profiel van OTTENVANECK.
Is jouw project ook een echte OBLY tour en wil je het delen met ons en in dce spotlight staan? Leuk! Laat het ons weten en stuur een mail naar info@obly.com.