Stalen design trap Ibiza

Stalen design trap op Ibiza

Verborgen in de heuvels van Ibiza staat een prachtige oude boerderij, oftewel een finca, van meer dan 300 jaar oud. De finca heeft een authentieke uitstraling en door de natuurlijke tinten en materialen een echte Ibiza look.

stalen trap

Situatie

Frank Penders heeft de opdracht gekregen een binnen- en buitentrap te ontwerpen voor de finca. Om een goed beeld te krijgen van de situatie heeft Frank Penders de locatie bezocht. Bij binnenkomst zag hij dat de ruimte iets te onthullen had. Er is een smalle doorgang die leidt naar een prachtige lichte ruimte. De hoogte van de ruimte zie je pas wanneer je de vide betrad. Tegelijkertijd maken de materialen en vormen de ruimte hard en hoekig. 

Dit vroeg een ontwerp dat ook iets te onthullen heeft. Een object waar je naartoe wordt getrokken. Waar je omheen moet lopen om het te zien. Een spiltrap heeft dit in zich. De ronde vorm doorbreekt het harde en hoekige. Het geeft een sierlijke uitstraling aan de ruimte. De ronde vorm laat je om de trap heen lopen om zo al haar kanten te zien.

Staal met een verhaal Staal met een verhaal
stalen trapstalen trap

inspiratie - ontwerp

Frank Penders zijn missie was verbondenheid met de omgeving en heuvel waar de finca op staat te creëren. Dit begon met de vraag hoe het gebouw op een helling is gebouwd. Hiervoor is  een hap uit de helling gegraven om een vlak stuk te krijgen waar je op kunt bouwen. Eeuwen geleden werd dit met de hand gedaan. De brokstukken die uit de heuvel kwamen werden gebruikt om de muren van de finca mee te maken. De heuvel en de finca zijn daardoor één.  

Voor de landbouw werden de hellingen ingericht met terrassen. Het bewerken van het land werd daardoor mogelijk. De terrassen volgen de contouren van de heuvel en slingeren rond de finca. Het zijn eigenlijk de traptreden van de heuvel.

Deze traptreden van de heuvel werden de inspiratiebron. Alles viel op zijn plek toen Frank Penders direct naast het huis een terras vond met een bijna perfecte ronding er in. Het werd de vorm die hij in elke trede van de binnen- en buitentrap terug heeft laten komen. Iedere trede heeft een ronde achterkant die op elkaar gestapeld wordt, net zoals de terrassen. Je beklimt er de verdiepingen van het huis mee. Als je het huis zou weglaten en de trappen zou laten staan beklim je er de heuvel me


Staal met een verhaal

Revolutionair 

De binnentrap heeft qua vorm iets revolutionairs. Het is een spiltrap zonder spil. De spil is normaliter een ronde buis die stevig op de grond staat. Daaraan worden de treden vastgemaakt. Bij dit ontwerp ontbreekt deze buis. Het ontbreken van de spil is de kracht van het ontwerp. Waar de spil zou moeten zijn is niets meer dan een verticale lijn. Daar verdwijnen alle treden. Het middelpunt van de cirkel. 

Het kan eigenlijk niet, de trap zou in elkaar moeten zakken. Zonder spil of trapboom hou je niet genoeg constructie over om de trap sterk genoeg te maken. En toch is het gelukt. Het levert een prachtig lijnenspel op. Als je er langs loopt zie je bij iedere trede hoe dun de trap is. En bij iedere trede zou je denken dat de trap daar moet verbuigen.  

Omdat het huis uit pure materialen bestaat, is er gekozen om dit in de stalen trap terug te laten komen. Beide trappen blijven hun stalen uitstraling behouden. Buiten mag het staal roesten en is er gekozen voor cortenstaal. Binnen kreeg het staal een duurzame blanke lak waardoor de trap blinkend grijs blijft en de lak zorgt voor antislip. 

Staal met een verhaal

Het proces

Beide trappen zijn site specific kunstwerken geworden met de bijkomstige functie van een trap. Het ontwerp is tot de laatste millimeters uitgewerkt in geavanceerde 3d software. Met behulp van de 3d software zijn ook de krachten berekeningen gemaakt. In de werkplaats heeft Frank Penders samengewerkt met Jasper Last van Aloi Design. Hij heeft met zijn vakmanschap de trap naar een nog hoger niveau getild. Vervolgens hebben zij samen het project met veel toewijding en passie afgerond op de locatie zelf. 

De noeste arbeid die een paar honderd jaar geleden plaatsvond bij het maken van de terrassen heeft zich herhaald. De binnentrap paste niet in zijn geheel door de ingang van het huis. De stalen trap is in vier delen naar binnen getild en in het huis verder opgebouwd. Als gevolg ontstond er een hoop las- en slijpwerk ter plaatse. Ruim 6 dagen werden gevuld met het opstellen, lassen, slijpen en schuren in de finca. 

De overige tijd is besteed aan de buitentrap. Het was een intens proces. Beiden zijn trots op het eindresultaat en vooral trots op het feit dat ze iets hebben mogen toevoegen aan de historie van de finca.

Staal met een verhaal

Wil jij meer werk zien van Frank Penders? lees dan hier het blog staal met een verhaal. Of kijk naar zijn projecten stalen keukenstalen trap open nieuwbouw woning of stalen trap als sculptuur 

Ben je als particulier bezig met een project en wil je net een trapje hoger? Of ben je professional en zoek je een creatieve en betrouwbare partner bij je project? 

Op de OBLY profielpagina van Frank Penders staan alle gegevens die je nodig hebt. Ook kan je je een goed beeld vormen van zijn kunnen door zijn portfolio. 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.