Staal met een verhaal Frank Penders

STAAL MET EEN VERHAAL FRANK PENDERS

Heart of Steel (figuurlijk)

Ken je het gevoel dat je iemand al jarenlang kent terwijl je diegene nog nooit fysiek hebt ontmoet, alleen regelmatig telefonisch gesproken? Precies dat gevoel hebben wij bij Frank Penders;, enthousiast, oprecht geïnteresseerd en vol passie over staal. Vandaar de titel - heart of steel, gaat het over staal dan moet je bij Frank zijn.   

We hebben Frank leren kennen via Instagram. Zijn projecten op Insta en dan met name de (complexe) stalen trappen spraken ons direct aan. Je ziet gelijk dat hier een vakman aan het werk is, iemand die werkt met een liefde voor het vak, ambacht en materiaal. Staal met een Verhaal!   

Door middel van een telefonisch interview hebben we het verhaal achter de persoon Frank Penders zo goed mogelijk proberen neer te zetten en word jij waarschijnlijk net zo enthousiast als wij over zijn projecten.   


Staal met een verhaal

Streef je exclusiviteit na? 

“Tegelijkertijd stapte ik de kunstacademie binnen, met mijn fototoestel. De kern van fotografie is het vertellen van een verhaal. Mensen meenemen in wat je ziet. Spelen met composities, vormen, verhoudingen. Het zijn universele vaardigheden want ook binnen het ontwerpen met staal wil je een verhaal vertellen en maak je composities. Altijd is het streven om een ontwerp neer te zetten dat blijft verrassen. Dat blijft stralen. Dat een verhaal vertelt dat generaties lang mee gaat. Komt het weer terug: Staal met een Verhaal! “

Staal met een verhaal
Staal met een verhaal
Staal met een verhaal
Staal met een verhaal

Waarom staal?

“Staal is een materiaal dat je niet kunt overwinnen. Het is altijd sterker en eigenwijzer dan jezelf. Werken met staal is een spektakel van kracht en precisie. Je hebt kracht nodig, sterke machines, intense hitte en dat moet allemaal heel precies gebruikt worden. Het maakt dat werken en ontwerpen met staal heel specifiek is. Hoe meer je er mee werkt hoe beter je leert er mee te ontwerpen. “  

Bij staal toepassingen in interieurs denken de meeste mensen al snel aan de bekende stalen deuren. Hierin ligt niet zijn uitdaging. Staal projecten die Frank graag doet hebben een hoge mate van complexiteit of zijn (lijken) juist weer heel simpel door de eenvoud. Zijn projecten variëren van stalen trappen, een echt unieke stalen keuken tot een grafurn / monument uitgevoerd in staal. Voor Frank Penders is ieder mens, huis en ontwerp uniek. 

Staal met een verhaal
Staal met een verhaal

“Ik ben altijd op zoek naar dat stukje binnen het geheel dat onderscheidend is. En zeker niet onderscheidend in exclusiviteit, maar in uniciteit. Uniciteit ontstaat vanuit de kracht om te creëren. Exclusiviteit is een concept gebaseerd op schaarste en heeft weinig met creëren te maken.  Ontwerpen is;, uiting geven aan een idee. Een idee over gebruik, vorm, stijl, etc. Het vormen van een idee ontstaat mede door het sparren met een opdrachtgever, een onderdeel in het ontwerpen wat enorm waardevol is. Ideeën creëren doe je samen. Dat is het moment waarop iets echt uniek ontstaat. Ik zie daarnaast alles als nuttig ingrediënt om tot een onderscheidend en passend ontwerp te komen. Functie, gebruik, omgeving, hoe meer hoe beter. Het draagt bij aan de uniciteit. Van idee naar ontwerp is where the magic happens. Dat is het deel van het proces waar ik als ontwerper speel met de vormen die mijn handen kunnen maken.” 

Staal met een verhaal
Staal met een verhaal

Waar droom je van om te maken?

"Ik heb een stapel ideeën over vormen voor trappen. Er branden vele meubels in mijn hoofd om gemaakt te worden. Maar waar ik echt van droom is een grote hal vol met staal en al het denkbare gereedschap en dan eindeloos bezig zijn met ontwerpen en maken. Dat de tijd verdwijnt. Dat je niet hoeft te slapen. Dat je tot de kern van een vorm, functie, materiaaleigenschap, etc. komt. Eindeloos schaven en experimenteren. Dat het niet gaat over leuk of mooi maar dat je voelt wat je ziet. Zonder woorden er om heen te hangen. Dat is wat ik nastreef en waarvan ik droom."

Staal met een verhaal

Ben je als particulier bezig met een project en wil je net een trapje hoger? Of ben je professional en zoek je een creatieve en betrouwbare partner bij je project? 

Op de OBLY profielpagina van Frank Penders staan alle gegevens die je nodig hebt. Ook kan je je een goed beeld vormen van zijn kunnen door zijn portfolio. 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.