Lamellen in tuinkamer of terrasoverkapping

Zijn Lamellen een trend of nooit weggeweest? Samen met Van van Ee leggen  we je alles uit over dit product en laten we aan de hand van een aantal projecten zien hoe zij lamellen toepassen.

Lamellen in tuinkamer of overkapping

Lamellen 

Veel mensen kennen de traditionele verticale lamellen dus voornamelijk als raambekleding zoals hierboven beschreven. Niet echt een trend maar een product wat we al heel lang kennen en je nu niet vaak meer ziet toegepast op deze manier.  

Tegenwoordig is het meer de trend om te kiezen voor horizontale (lamellen) oplossingen zoals houten of aluminium blinds, jaloezieën of shutters. Het is niet alleen een trend maar ook een comfortabele optie om de zon te weren en tegelijkertijd privacy te creëren. Dat is een van de redenen waarom we lamellen ook steeds vaker buiten toegepast zien. Mooi, stijlvol en comfortabel.  

Van binnen gaan we door buiten, naar de specialisatie Van van Ee: exclusieve terrasoverkappingen en tuinkamers. Bij uitstek buitenruimtes waarin lamellen uitstekend zijn toe te passen. Heel simpel gezegd kan je lamellen op 2 manieren toepassen in een terrasoverkapping of tuinkamer: verwerkt in een wand of dak. 

Lamellen in tuinkamer of overkapping

Lamellen dak

Dit is een product dat de afgelopen jaren erg populair is geworden. Waar er eerst simpele daken waren waarbij de lamellen kunnen draaien zijn er nu complete tuinkamers met een lamellendak.  

Voordelen lamellendak

Een lamellen-dak of overkapping heeft een aantal voordelen. Het eerste is de esthetiek. Hoewel dat uiteraard persoonlijk is vinden veel mensen (zoals wij) het mooi. Het mooi-effect komt mede door het schaduw/licht-effect wanneer je de lamellen iets opent. Daardoor is een lamellen overkapping geen moment hetzelfde.  

Een tweede voordeel is dat je de hoeveelheid licht in de woning en op het terras goed kunt reguleren. Wanneer de lamellen gesloten zijn geven ze een hele goede zonwering en wanneer je de lamellen opent komt er een bak licht binnen via het dak. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een dichte veranda (misschien een leuke tip, je kunt een lamellen dak ook inbouwen IN een houten veranda).  

Tot slot is een voordeel van een lamellen overkapping dat warme lucht opstijgt wanneer je de lamellen opent. Zeker op een warme zomerdag is dat heel comfortabel. Doordat de lamellen in iedere stand gezet kunnen worden kun je het licht blocken en tegelijkertijd toch het dak open hebben. Omdat warme lucht opstijgt is het dan aangenamer en koeler onder de overkapping.

Lamellen in tuinkamer of overkapping

Soorten lamellendaken

Je hebt twee soorten lamellen overkappingen. Allereerst de meest toegepaste daken waarbij de lamellen enkel kunnen draaien. Verder heb je nog de daken waarbij de lamellen ook helemaal op kunnen schuiven. Dit is een extra luxe variant en heeft als voordeel dat je nog meer licht naar binnen kunt laten. Wij hebben dit product zelf mogen bekijken op de vestiging Van van Ee in Ede. Next level, technisch hoogstandje.

Lamellen in tuinkamer of overkapping

Nadelen lamellendak

Hebben lamellen overkappingen dan ook nadelen? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke wensen. Wanneer je altijd licht in huis wilt, ook als het dak gesloten en waterdicht is is een glazen overkapping bijvoorbeeld een goed alternatief. Een lamellen overkapping heeft veel voordelen waardoor mensen er vaak voor kiezen.       

Lamellen wanden

Los van een lamellen overkapping kun je ook voor een lamellen-wand kiezen. Deze kan als zijwand geplaatst worden in een lamellen overkapping of een glazen overkapping, een houten of welke overkapping je dan ook hebt.

Lamellen in tuinkamer of overkapping
Lamellen in tuinkamer of overkapping

Voordeel lamellenwand

Het voordeel van een lamellenwand is, dat je heel flexibel bent. Lamellen wanden bestaan uit verschillende maatwerk panelen met daarin de lamellen. Je kunt kiezen uit vaststaande panelen of verrijdbare, vaste lamellen of draaibare lamellen en je hebt de keuze uit houten lamellen, aluminium lamellen of aluminium lamellen met een houtlook. Zo kan er dus een wand samengesteld worden naar je eigen wens.


Een lamellen wand zorgt voor een stijlvol effect aan de overkapping door de speelse lamellen. Net als bij een lamellen overkapping krijg je hierdoor een mooi lichteffect.  

Verder zijn de lamellen draaibaar waardoor je maximale privacy creëert tegenover bijvoorbeeld de buren. Ook is een lamellen wand een goede oplossing tegen zon die via de zijkant of voorkant de overkapping binnenkomt en wind. Echt een flexibele oplossing dus en ook nog eens heel mooi. 

Al met al een heel verhaal over lamellen. We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over de toepassingen en de inspiratie projecten.  

Wij zijn zelf erg enthousiast over hoe Van van Ee lamellen toe past in hun ontwerpen. Deel jij ons enthousiasme en wil je je een keer vrijblijvend laten informeren over de mogelijkheden door Van van Ee? 

Klik hier voor hun contactgegevens en wellicht komen we binnenkort ook bij jou foto’s maken...

Lamellen in tuinkamer of overkapping