Industrieel interieur

Hoe richt je eenvoudig een industrieel interieur in?

Ben je toe aan een make-over van je woonkamer omdat je helemaal bent uitgekeken op de huidige stijl? Ga dan voor een industrieel interieur! Een industriële woonstijl is ruimtelijk, stoer en praktisch.

Industrieel interieur

Wat is een industrieel interieur?

In een typisch industrieel interieur zie je een grote, open ruimte met hoge plafonds, niet volgezet met meubelen maar met veel bewegingsvrijheid. Robuust en ruimtelijk zijn sleutelwoorden, en de rauwe look van bijvoorbeeld baksteen, beton en metaal zijn niet weggewerkt achter verf of behang, maar duidelijk zichtbaar. Denk daarbij aan een fabrieksgebouw of een loft. In een industriële woonkamer is het stoer wonen.

Industriële kleuren

In een industrieel interieur kom je niet snel bonte of felle kleuren tegen. De materialen in het interieur bepalen de kleur. Dat zijn bijvoorbeeld aan grijs, zwart en metallic, en aardetinten van baksteen. Om te voorkomen dat de woonkamer steriel aandoet door de strakke, lichte tinten is het slim om een paar kleuraccenten toe te voegen, zoals een ossenbloed rode bank of een diepgroen tapijt.

Industrieel interieur

Industriële meubelen

Een industrieel meubel is herkenbaar aan de 'onafgewerkte' en minimalistische uitstraling. Er zitten geen franjes of versiersel aan, maar zijn praktisch en duurzaam. Leer of kunstleer, metaal en onbehandeld hout zijn veel gebruikte materialen. Voor wat extra comfort op koude dagen leg je een (imitatie) schapenvacht over de rugleuning of zitting van een stoel of bank. Dit verzacht de strakke vormen en 'koele' uitstraling van de industriële look ook een beetje.

Industrieel interieur

Industriële materialen

Veel gebruikte materialen zijn metaal, dat je zowel terug ziet in de meubels als bijvoorbeeld aan de muur in de vorm van niet-weggewerkte buizen, en baksteen. Heb je een bakstenen muur? Werk die dan niet weg achter behang of pleister maar houd hem zichtbaar! Heb je geen bakstenen muren, dan kun je kiezen voor behang met baksteen motief. Ook hout is een veel gebruikt materiaal, als 'warme' tegenstelling met de koele kleuren van een industrieel interieur. Hout heeft ook een robuuste uitstraling, en wordt meestal gebruikt in meubelen.

Duurzaamheid in een industrieel interieur

Duurzaamheid is één van de belangrijke interieur trends in 2023. Dat bereik je bijvoorbeeld door te kiezen voor meubels die lang meegaan en die met een minimale belasting van het milieu gemaakt zijn van duurzame materialen. Ook tweedehands kopen of meubelen zelf opknappen, en daarmee meubels een tweede leven geven, is een vorm van duurzaamheid. Omdat een industrieel interieur vaak vintage elementen bevat, net zoals elementen waarvan je best mag zien dat ze gebruikt zijn, is duurzaamheid goed toe te passen binnen deze woonstijl. Niet alleen in de meubelen, maar ook bijvoorbeeld in de accessoires. Daarbij kun je denken aan grote lampen uit een fabriekspand, of een messing kolenkit van je grootouders.