Plinten toepassen in je woning

Plinten toepassen in je woning

Plinten zijn een veelvoorkomend en praktisch element in veel huizen. Deze decoratieve strook van MDF of hardhout / Meranti wordt op de overgang tussen de vloer en de muur geplaatst en dient als bescherming voor de onderkant van de muur. Maar wat zijn plinten nu precies en waarom worden ze zo vaak toegepast?  

In dit blog gaan we dieper in op de functie en de voordelen van plinten in woningen en enkele alternatieve opties voor wie twijfelt over het gebruik van plinten. Of je nu een do-it-yourself-klusser bent of een professional die op zoek is naar meer informatie over plinten, dit blog zal je helpen de juiste beslissing te nemen voor jouw huis en jouw stijl.

Plinten toepassen in je woning

Voordelen van plinten

Plinten zijn niet alleen een decoratief element in huis, maar hebben ook verschillende praktische voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van het gebruik van plinten op een rijtje gezet. 

Bescherming van de muur 

Een van de belangrijkste functies van plinten is het beschermen van de onderzijde van de muur. Plinten voorkomen dat de muur beschadigd raakt door bijvoorbeeld stof, vuil, water en stoten, door bijvoorbeeld een stofzuiger. Door het plaatsen van plinten zal de onderkant van de muur langer meegaan en er beter uitzien. 

Geluidsisolatie 

Plinten kunnen ook zorgen voor geluidsisolatie in huis. Plinten dempen namelijk het geluid van voetstappen en het verplaatsen van meubels, waardoor de ruimte minder gehorig wordt. 

Afwerking van de vloer 

Plinten voor een nette afwerking van de vloer. Ze sluiten de kier tussen de vloer en de muur af, waardoor vuil en stof minder snel in deze ruimte kunnen ophopen. Zeker wanneer je ook nog gebruik maakt van een montageservice van een professioneel bedrijf zoals bijvoorbeeld Houtafwerking.nl weet je dat alle naden perfect worden afgekit 

Decoratief een stijlvolle afwerking 

Plinten zijn ook gewoon mooi, zijn vaak net de finishing touch. Of je nu kiest voor een lage plint of mooie hoge plinten met een stijlvolle freesrand in dezelfde kleur als de wand, plinten maken het plaatje compleet

plinten toepassen in je woning

Nadelen van plinten

Hoewel plinten veel voordelen hebben zoals je hebt kunnen lezen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik ervan, zoals 

Kosten 

Dit is eigenlijk geen nadeel maar het toepassen van plinten brengt automatisch kosten met zich mee. Kosten kan je zo gek maken als je zelf wilt. De kosten zijn ook sterk afhankelijk van het aantal m1 / strekkende meters die je afneemt. Bijvoorbeeld bij meer dan 40m1 is het goedkoper. Hoe meer meters hoe goedkoper de prijs per m1. Bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten zie je dat buren de inkoop samen combineren voor een hogere staffelkorting etc.. 

Niet geschikt voor elke vloer 

Plinten zijn niet altijd geschikt voor elke vloer. Zo kunnen plinten bijvoorbeeld niet goed werken bij vloeren die veel uitzetten en krimpen, zoals parketvloeren. Het kan in dat geval beter zijn om een ander type afwerking te gebruiken. Goed om vooraf goed na te denken waar je precies naar op zoek bent en de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hoewel plinten een populaire en praktische oplossing zijn voor het afwerken van vloeren, zijn er dus verschillende alternatieven beschikbaar die een andere uitstraling kunnen geven aan een ruimte. Het is belangrijk om bij het kiezen van een afwerking rekening te houden met de stijl van het interieur en de functionaliteit van de ruimte.

Plinten toepassen in je woning

CONCLUSIE

Als eindconclusie bieden plinten verschillende voordelen, zoals bescherming van de muur, het wegwerken van kabels en leidingen, geluidsisolatie en een nette afwerking van de vloer. Plinten maken een muur en een vloer een mooi samenhangend geheel. 

Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals kosten en onderhoud, beperkte design opties en dat ze niet altijd geschikt zijn voor elke vloer. Gelukkig zijn er alternatieven voor plinten, zoals vloerprofielen, verf en vloercoatings. Welk type afwerking het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de vloer die je hebt. Of je nu kiest voor plinten of een van de alternatieven, zorg ervoor dat je de afwerking kiest die het beste past bij jouw stijl en behoeften. 

Laat je altijd goed informeren en maak een weloverwogen keuze. Voor alle vragen over het toepassen van plinten kan je terecht bij Houtafwerking.nl. Dé specialist op het gebied van plinten en jouw partner voor al je vragen.