Eikenhouten pergola

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een pergola te laten plaatsen in hun tuin, maar waarom? In dit blog worden alle voordelen van een pergola benoemd en laten we een project van Romke ter Horst zien, waar hij een maatwerk eikenhouten pergola heeft gerealiseerd.

eikenhouten pergola

De pergola 

Een pergola is allang geen ouderwetse constructie meer die je zag in jouw opa en oma’s tuin. Een pergola is nu juist heel hip! Maar wat is en pergola nou eigenlijk? Heel simpel gezegd is het een soort overkapping, maar dan zonder dak. De bouwconstructie bestaat uit verticale en horizontale balken. Een van de vele redenen om voor een eikenhouten pergola te kiezen is dan ook dat je het gevoel krijgt dat je beschut zit, zonder dat licht en zon verloren gaat.   

Over de dwarsliggende balken kun je eventueel een schaduwdoek spannen, als de zon te fel is. Naast een schaduwdoek kiezen veel mensen ook voor beplanting die in de zomermaanden schaduw biedt. Pergola’s kun je los in de tuin plaatsen of aan een huis bevestigen. Zo zijn ze geschikt voor elke type tuin, een kleine, grote, smalle of juist brede tuin. 

eikenhouten pergola
eikenhouten pergola

Doordat je de afmetingen, materiaal en afwerking zelf kunt kiezen, past een pergola bij elke tuin soort en kun jezelf de sfeer bepalen. Modern, robuust, bohemian of landelijk. Veel mensen kiezen ervoor om de pergola te bedekken met klimplanten, rozen of druiven, wat een natuurlijke uitstraling geeft. Wel is het van belang dat je dit vooraf beslist, omdat de eiken houten pergola wat gewicht moet kunnen dragen. Als je kiest voor klimplanten is het aan te raden om wat extra ondersteuning te plaatsen, zoals extra balken of staaldraad. 

Een houten pergola kan goed dienen als overgang tussen twee tuindelen en dienen als een aparte intieme ruimte, zonder dat je het gevoel hebt opgesloten te zitten en zicht verliest. Door een eigen plek te creëren onder de pergola, neem je binnen mee naar buiten. Plaats bijvoorbeeld een leuke tuinset, hang verschillende decoraties aan de balken, zet een houtkachel neer en geniet zomers en in de winter van je eigen plek buiten.  

Een leuke tip: hang aan de houten balken een hangstoel, waar je lekker in kan wegdromen.

eikenhouten pergola

Eikenhouten pergola 

Romke ter Horst heeft bij deze woning uit eind 19e eeuw een eikenhouten pergola ontworpen en geplaatst. De bewoners wilden graag een pergola om de groene verbinding door te trekken naar hun woonhuis. Je behoudt door deze constructie een goed zicht op al het groen eromheen. Ook ontstaat er door deze pergola een aparte intieme ruimte in de tuin en aan het huis.   

Deze en alle andere eikenhouten pergola’s zijn dus niet alleen decoratief, maar ook praktisch. Er wordt weinig ruimte ingenomen en de pergola kan geheel begroeid worden met verschillende soorten klimplanten, klimrozen en druiven.

eikenhouten pergola

Vakmanschap in beeld 

Deze eikenhouten pergola is volledig op maat gemaakt volgens de traditionele manier. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld klassieke pen-gat verbindingen. De pen-gat verbinding bestaat uit een pen, die gemaakt wordt aan de ene balk, en een gat waar deze pen in past in het andere stuk hout. De verbinding wordt gefixeerd door een houten toognagel. Deze verbinding is erg sterk omdat het hout van de balken krimpt terwijl de toognagel uitzet, het zit dan muurvast met elkaar verbonden. Niet alleen vroeger, maar tot op de dag van vandaag worden er grote constructies op deze manier gemaakt.    

Romke ter Horst is een echte vakman, die het belangrijk vind om alles zelf op maat te maken op een traditionele manier, met de kennis van toen. Vroeger bouwde men niet zomaar, maar zat overal een doordacht plan achter, is dan ook een vast credo. Het nieuwerwetse gereedschap is niet altijd toereikend dus wordt er met grote regelmaat nog met de hand gewerkt aan de constructies. 

eikenhouten pergola
eikenhouten pergola
eikenhouten pergola
eikenhouten pergola
eikenhouten pergola

Romke ter Horst 

Romke ter horst houtambachten is een karakteristiek bedrijf dat zich richt op het creëren van mooie producten van hout. Van jongs af aan is Romke ter Horst al druk in de weer met bouwen, hutten maken en timmeren. Al snel kwam hij erachter welke kant hij op wilde, de houtbouw.   

Om deze droom te verwezenlijken is hij een studie meubelmaken en ambachtelijke scheepsbouw gaan volgen. Tijdens zijn studie heeft hij op vele gebieden van het houtambacht kennis opgedaan. Het bracht hem in de gelegenheid om bij mooie scheepswerven te werken en meerdere werkplaatsen en zagerijen van binnen te zien.   

Vaardigheid in handmatig en machinaal bewerken van hout, kennis van houtsoorten, van schepen, huizen en meubels. Al deze kennis en ervaringen maakt dat Romke een veelzijdig ambachtsman is geworden en dat graag wilt tonen met zijn bedrijf Houtambachten.

eikenhouten pergola

Wil jij nou ook een eikenhouten pergola? Bekijk hier het OBLY profiel van Romke ter Horst en neem contact op.