Van bungalow naar villa

van bungalow naar luxueuze villa

Op de grens van het prachtige nationaal park De Utrechtse Heuvelrug staat een iconische villa uit de jaren 70, die door de jaren heen meerdere transformaties heeft ondergaan. Oorspronkelijk begon het als een bescheiden bungalow, en kreeg het in de jaren 80 een imposant zadeldak. In 2015 werd het verrijkt met nieuwe dakkapellen, extra houten ramen en een elegante zinken goot. Maar zelfs met deze verbeteringen ontbrak er iets: een naadloze verbinding met de bruisende tuin en de behoefte aan extra ruimte bleef groeien.

BLOOT

de zoektocht naar perfectie

Een ontwerp dat de esthetiek van het bestaande huis benadrukt, dat was de sleutel in de zoektocht naar meer ruimte en een betere relatie met de tuin. Een tweelaagse uitbouw die naadloos opgaat in het bestaande dakontwerp. Het vormt een samenhangende aanvulling op de villa. Het contrast tussen oud en nieuw is klein en toch opvallend.

Door de uitbouw in het hart van het huis te plaatsen, kon de zithoek volledig naar deze nieuwe ruimte verplaatst worden. Waardoor de eens beperkte relatie tussen woonkamer en tuin transformeerde naar een grenzeloze overgang tussen binnen en buiten.

BLOOT

Een meesterwerk van harmonie en contrast

Een stalen constructie gepaard met minimalistische details laten het zadeldak zweven boven de nieuwe woonkamer. Waardoor de hele uitbouw op de begane grond uit glas kan bestaan, met een mooie connectie met de tuin. Een lage wand biedt privacy en wordt gebruikt als functionele opslagruimte, inclusief een ingebouwde televisie. 

De materialen zijn zorgvuldig gekozen om naadloos aan te sluiten bij de bestaande villa. Van de zinken omranding met verborgen goot tot het pannendak, en van de houten invulling aan de kopse kant tot de gekeimde bakstenen gevel, elk element is een eerbetoon aan het originele ontwerp. Binnenin wordt het plafond van de uitbouw gemaakt van WBP Okoumé multiplex, wat de verbinding tussen binnen en buiten versterkt en perfect aansluit bij de donker houten vloer van het hoofdgebouw.

BLOOT

Een subtiele meesterzet

Met een doordachte keuzes en een nieuw spanningsveld tussen gesloten bovenkant en transparante onderzijde, vormt de uitbouw een contrast met het bestaande huis, terwijl het tegelijkertijd een natuurlijke aanvulling vormt op de totale architectuur ervan.

BLOOT

tot slot

Van een eenvoudige bungalow naar een weelderige villa, deze transformatie is meer dan alleen een renovatie. Met zijn naadloze integratie in de omgeving en prachtige connectie met de natuur, is deze villa een waar meesterwerk dat de test des tijds zal doorstaan. Ben jij geïnspireerd of wil je simpelweg even een kijkje nemen? Volg de link hieronder naar hun Obly profiel! 

BLOOT

Meer projecten van BLOOT zien? Klik hier.

Lees alles over BLOOT op hun eigen website