BNA beste gebouw van 2015

Met trots deze week in de OBLY Tour het beste gebouw van het jaar 2015. Bedaux de Brouwer architecten uit Goirle heeft met het Brouwhuis deze eervolle prijs in de categorie: particuliere woonbeleving gewonnen.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is dé Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en de samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. In de zomer van 2013 maakte ik samen met mijn collega voor de eerste keer kennis met Pieter Bedaux op hun kantoor in Goirle. Het kantoor is gevestigd in een fraai eigen ontwerp met de typische Bedaux kenmerken. Het bureau is opgericht in 1937 en heeft een geschiedenis van reeds vijfenzeventig jaar. De stijl van Bedaux de Brouwer Architecten is heel eigen en herkenbaar aan de ingetogen, scherp gesneden architectuur met een uitgesproken materiaalkeuze en strakke detaillering.

Het project: Nieuwbouw    

De bewoners: Stel    

De woonwensen:  De wens van de bewoners was een huis met de verschijningsvorm van een timide en ingetogen soort, wat refereerde naar de architectuur archetypes die passen in het Brabantse buitengebied In de lommerrijke bossen van Oisterwijk is het woonhuis gesitueerd, op een kavel ingeklemd tussen twee vennen: het Speyckven en Brouwkuip.

Door Natuurmonumenten zijn er architectonische randvoorwaarden gesteld aan het bouwen van een woonhuis op zo’n unieke plek aan de zuidrand van Oisterwijk. Aan de straatzijde is het grootste deel van de gevel gesloten wat veel privacy biedt aan de bewoners.

De gevel van het huis aan de tuinzijde is meer geopend voor het optimaal kunnen genieten van het leven op zo’n mooie en rustige plek. Een van de kopgevels is geheel opgetrokken uit glas.

Op de foto van maquette is duidelijk te zien hoe de woning is opgebouwd en hoe lang de woning is. Er werd een 27 meter lang lineair bouwvolume gerealiseerd waarin alle woonfuncties tot een lang lint door de tuin zijn geschakeld. 

Zowel de gevels als het zadeldak zijn van zwart gebeitste planken voorzien. Dit specifieke materiaalgebruik is een herinnering en verwijzing naar de bosschuur die eerder op deze locatie aanwezig was.

Het interieur van dit bijzondere woonhuis is grotendeels in hout uitgevoerd en is, in samenwerking met projectarchitect Jacq. de Brouwer, ontworpen door Architectuurstudio INA MATT. Het tuin- en landschapsontwerp is verzorgd door MTD Landschapsarchitecten.

De bewoners hebben een voorliefde voor designklassiekers wat je terugziet in de La Chaise van Eames en de Corbusier zetels. 

Ook voor de kunst is meer dan genoeg ruimte aan de wanden van de woning. De badkamer is uitgevoerd in klassieke tegels die weer opnieuw gemaakt werden.

Als laatste nog een foto aan het einde van de dag, begin van de avond genomen, puur om te genieten van de schoonheid van deze bijzondere woning.

Voor alle projecten en het profiel van Bedaux de Brouwer architecten klik hier. Zelf hier je project presenteren? Stuur ons een mail info@obly.com. Fotografie van dit project: Michel Kievits