Bosvilla Helvoirt

Deze OBLY Tour leidt naar een relatief klein maar toch heel bijzonder huis midden in het bos dat ontworpen en gerealiseerd is door Otten van Eck architecten & vormgevers uit Haaren.

Dit is een creatief bureau met twee eigenaren, Christel van Eck en Rob Otten. Naast partners in de liefde ook succesvolle zakenpartners. Een samenwerking tussen twee echte vakmensen met elk hun eigen competenties. Christel is degene van het ontwerp in de breedste zin des woords en dan voornamelijk van het interieur en Rob is de specialist van het exterieur. Alles wordt onderling besproken en overlegd, wat tot dit soort unieke ontwerpen leidt. 

Het project: Ontwerp en realisatie Bosvilla.    

De bewoners: Creatief en kunstzinnig echtpaar.    

De woonwensen: Realiseren van een unieke recreatiewoning binnen het bestaande bestemmingsplan. Een plek om een te zijn met de natuur.    

Op de onderstaande foto’s is de enorme dak overstek goed te zien. Constructief niet het makkelijkste deel van het ontwerp gezien de koppeling met binnen en buiten. Het volledig vrijhangende dakoverstek van 3,5x15m1 vergroot de „leefruimte”, biedt beschutting tegen de elementen, en nodigt uit om gezamenlijk tot laat in het seizoen bij de warme buitenhaard te vertoeven.

Otten en van Eck werken graag volgens het principe van de elementen: licht, lucht en ruimte en daarnaast met kleur, vorm en functie. Over het combineren en toepassen van al deze elementen in het ontwerp wordt bijzonder goed nagedacht. Dit zie je overal in terug, alles klopt precies en is in het ontwerp op elkaar aangepast. 

Deze foto geeft een goed beeld van het slimme en creatieve denken van het ontwerp duo. Het lijkt alsof je de steigerhouten bank en tafel gespiegeld ziet in het raam maar er zijn er echt twee, waardoor binnen en buitenleven een hele nieuwe dimensie krijgt.

Ook op deze foto nog een goed voorbeeld met de houtkachel die ook weer tweeledig gebruikt kan worden, zowel binnen als buiten.

De hele woning is smaakvol ingericht met veel bekende design klassiekers zoals de Big Shadow lamp van Marcel Wanders, de Barcelona Chair van Mies van der Rohe en het paard van MOOOI.

De pure materialen van beton, hout, staal en glas vinden een harmonie in het contrast tussen cultuur en natuur. 

Alles bij elkaar echt een fantastisch huis waar de bewoners absolute rust vinden en met veel plezier langere tijd verblijven, recreëren 2.0.

Otten en van Eck: “De bewoners, kunstenares Iwona Sroczynska en haar partner, hebben ons ontwerp met veel passie, durf en gevoel voor esthetica zelf gebouwd en ingericht”.

Wil je meer projecten zien of in contact komen met de architecten van Otten en van Eck? Bekijk hier het OBLY profiel.