Modern pakhuis Amsterdam


modern pakhuis Amsterdam

Hoyt Architecten en bouwmanagers   

Dit prachtige pand is gelegen op het Prinseneiland in Amsterdam. Het Prinseneiland vormt samen met het Bickerseiland en het Realeneiland de Westelijke Eilanden in het centrum van Amsterdam. Deze Westelijke Eilanden vormen de kern van de wijk Gouden Reael. Het Prinseneiland, aanvankelijk het Middeneiland is mogelijk vernoemd naar de eerste drie Prinsen van Oranje.   

Tot 1623 werd het eiland voornamelijk gebruikt voor de opslag van hout en teer. Na 1623 werden er tot kort na de Tweede Wereldoorlog ruim honderd pakhuizen op het eiland gebouwd. Het eiland werd herontdekt door kunstenaars als Jan Sierhuis en Johan van der Keuken. Sindsdien is het eiland veranderd in een zeer aantrekkelijke en gewilde woon- en werkbuurt waar je heerlijk kun wandelen over de verschillende bruggen en je laten verwonderen door tientallen rijksmonumenten.    

De architecten Joris van Hoytema en Anouk Riehl van HOYT zijn de meesterbreinen achter dit project. HOYT staat voor een ontwerp dat de opdrachtgever verrast, maar waar deze zich ook in herkent. HOYT creëert architectuur waarin je je thuis voelt. 

Fotografie: Herman van Heusden

modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam

Wanneer je over het Prinseneiland loopt is dit moderne "pakhuis" misschien wel het eerste wat opvalt. De strakke houten gevel en de robuuste lamellen zijn nauwkeurig ontworpen om de woning helemaal in het beeld van het Prinseneiland te laten passen en de historische sfeer te behouden.  

De entree van de woning is minstens zo opvallend als het exterieur, je betreedt de woning namelijk via een transparante garage. Vanwege de altijd hoge parkeerdruk in het centrum van Amsterdam is de garage in de woning opgenomen. De garage is door middel van een glazen pui verbonden met het leefgedeelte.  

De ruime leefkeuken met vide is gelegen aan de waterzijde. Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamer met een werkruimte. De slaapkamers, badkamers en berging zijn gelegen op de tweede verdieping.  

De prominente plek van de keuken maakt het, dat de keuken een centraal punt in de woning is. Naast een leefgebied is de keuken ook het werkgebied voor één van de bewoners, de bewoner is namelijk culinair fotograaf. Een prachtig voorbeeld van hoe wonen en werken perfect hand in hand kunnen gaan.

modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam

De geweldig grote ramen bedekken bijna de gehele lengte van deze geweldige woning. Door middel van lamellen aan de voor- en achterzijde van de woning, worden zowel de lichtinval als de graad van privacy geregeld. Een leuk voorbeeld van hoe iets praktisch ook echt mooi kan zijn.  

De combinatie van lichte en donkere kleuren maakt het dat de ruimte groot doch warm oogt. De grote hoeveelheid licht en het juist gebruik van de vide geven je in de zomer het gevoel alsof je al op het terras zit.modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam

De woonkamer is gevuld met allerlei prachtige soorten kunst en combineert modern met klassiek, een combinatie die zowel in het exterieur als in het interieur goed uitgebalanceerd terug komt. De ruimte oogt groot door de langwerpige vorm en de grote ramen. Een heerlijke plek om te wonen, te werken en te ontspannen met behulp van bijvoorbeeld de pool tafel. 

De passie voor fotografie en de liefde voor Amsterdam komen in de woonkamer in de vorm van kunst terug. Het Delfts blauw van de klassieke KLM huisjes vullen de linkerkant van de woonkamer. Naast de vaste serie huisjes zijn hier ook echte Amsterdamse eye catchers als het Paleis op de Dam en het Koninklijk theater Carré terug te vinden. De steeds terug komende combinatie van modern en klassiek is ook terug te vinden bij de verzameling camera's. Zowel klassieke als moderne camera's vullen het laatste stukje lege muur in het huis. 


modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam

De achterzijde van de woning, gelegen aan de Bickersgracht bevat een grote glazen pui en vide om zo optimaal van de grote glazen pui te kunnen genieten. Als buitenruimte heeft de woning een heerlijk terras aan het water waar in de zomer verschillende middagen en avonden worden doorgebracht. Ook op de tweede verdieping bevind zich een terras met een glazen pui waardoor er nog meer daglicht de woning binnenvalt.

modern pakhuis Amsterdam
modern pakhuis Amsterdam


modern pakhuis Amsterdam

HOYT helpt uw dromen te vertalen in mooie degelijke gebouwen. Zij geloven in ontwerpen die kloppen. En zij geloven ook dat kloppende ontwerpen vanzelf mooi zijn.  

Fotografie: Herman van Heusden


Wil je meer zien van HOYT architecten? Bekijk hier het OBLY profiel voor nog meer mooie projecten 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.