Energiebewust bouwen

Energiebewust bouwen: elektrische tools en tactieken

Energiebesparing op de bouwplaats heeft een enorme impact op het resultaat en de kosten, maar bovendien ook niet heel onbelangrijk, dat het goed is voor het milieu. Staat er een nieuw bouwproject op de planning? Dan kan je die kans gebruiken om vanaf het begin de focus te leggen op energie-efficiëntie. Met andere woorden, maak het project zelf energiezuinig! Wij delen elektrische tools en tactieken die je kunt gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. 

Energiebewust bouwen

Elektrische transportmiddelen inzetten

Elektrische transportmiddelen maken verschillende taken extra eenvoudig, want het haalt letterlijk een last van je schouders af. Er is minder fysieke kracht nodig, zoals elektrische stapelaars, die we inzetten om het zware tillen voor ons te doen. Dit is net zo belangrijk voor het milieu als voor onze fysieke gesteldheid.

Energiebewust bouwen

Zuinig gebruik

Het vereist geen technische kennis en is vrij simpel; zuinig gebruik van elektrische tools. Toch vergeten we net iets te vaak een machine uit te zetten wanneer we er klaar mee zijn of hebben geen zin om een tool schoon te maken als dit echt nodig is. Maar zuinig omgaan met ons gereedschap verbruikt over het algemeen minder energie waar je langer van kunt genieten. Dus probeer onnodig energieverbruik te voorkomen!

Energiebewust bouwen

Kiezen voor innovatieve manieren

Brandstof aangedreven apparaten vervangen door elektrische machines en gereedschappen die via batterijtechnologieën onafhankelijk zijn, is een efficiëntere manier van energieverbruik. Dit omvat alles, van elektrische pallettrucks tot hijskranen. Overigens heb je geen last meer van snoeren die in de weg zitten. Kies voor een schonere en veiligere bouwplaats voor mens en natuur.

Slimmer omgaan met materialen

Duurzaam bouwen draait ook om het slim gebruik van materialen op een manier die het milieu minder belast. Tijdens een bouwproject is materiaalverspilling een terugkerend probleem. Maar wat als we deze materialen hergebruiken in andere bouwprojecten? In plaats van iets compleet nieuws te maken, geven we deze elementen juist een tweede kans.

Breng kennis over

Elektrische machines aanschaffen is een goede eerste stap, maar wat dan? Iemand moet ze bedienen. Bouwvakkers zullen ook moeten begrijpen waarom het belangrijk is om slim met energie om te gaan en hoe ze dat kunnen doen. De bedoeling is om het bouwteam bewust te maken van deze transformatie en hun rol daarin.    

Door elektrische tools en tactieken te integreren tijdens het bouwen, wordt er actief aan bewustwording gewerkt. Het is niet alleen voordeliger, maar ook een stukje beter voor het nog steeds kwetsbare milieu.