Zelf verbouwen? Lees deze tips


Er zijn verschillende redenen om een verbouwing zelf te doen. Je kunt alles in eigen hand houden, de werkzaamheden in je eigen tempo uitvoeren en tegelijkertijd wat geld besparen. Toch is het belangrijk om niet zomaar aan zo’n groot project te beginnen. Zelfs de aller beste thuisklussers moeten zich goed voorbereiden. Hieronder staan 5 tips op een rij om de verbouwing soepel te laten verlopen. 

Zelf verbouwen? Lees deze tips

Tip 1. Maak een haalbaar plan 

Ze zeggen niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe groot of klein de verbouwing ook is – het is noodzakelijk om eerst een duidelijk plan te maken. Verzamel informatie over de klus, doe inspiratie op en bepaal welke materialen je nodig hebt. Vergeet daarnaast niet om een realistische inschatting te maken van de kosten. Bepaal je budget en houd er direct rekening mee dat de kosten wel eens hoger kunnen uitvallen

Tip 2. Gebruik het juiste gereedschap 

Als je ervoor kiest om een verbouwing zelf te doen, is het belangrijk om gebruik te maken van goed gereedschap. Met professioneel gereedschap behaal je een beter resultaat en maak je de klus voor jezelf een stuk aangenamer. Op de website van Mastertools kun je terecht voor allerlei soorten gereedschap en klusbenodigdheden van hoge kwaliteit.

Zelf verbouwen? Lees deze tips

Tip 3. Vraag professionele hulp 

Wees niet bang om voor of tijdens de verbouwing om professionele hulp te vragen. Je hoeft echt niet alles in je eentje te doen. Vaak is het zelfs verstandiger om voor sommige klussen een specialist in te schakelen. Laat bijvoorbeeld eerst een ontwerp maken door een architect, schakel de hulp in van een keukenspecialist, vraag om professionele hulp bij het bouwen van de glazen pui of laat een prachtige gietvloer aanleggen door specialisten. 

Tip 4. Maak een ruime planning 

Gun jezelf de tijd en maak de planning zo ruim mogelijk. Je kunt beter tijd over hebben dan achter de feiten aanlopen. Houd tussendoor de vooruitgang bij om te zien of je nog op schema loopt.

Tip 5. Wees een beetje flexibel 

Een verbouwing gaat vrijwel nooit helemaal zoals gepland. Klussen blijken toch lastiger dan verwacht, materialen zijn niet op voorraad of er komt op privé gebied iets tussen wat jouw schema in de war brengt. Probeer niet van slag te raken. Wees flexibel en maak een nieuw plan. Hak knopen door, stel een nieuwe planning op en ga vol goede moed weer verder aan de verbouwing. Uiteindelijk komt het helemaal goed met jouw droomhuis!