Succesvolle moestuin


Droom jij van een eigen moestuin in de achtertuin, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Als je nog geen ervaring hebt, is het best spannend om een moestuin aan te leggen. Gelukkig hoeft het onderhouden helemaal niet zo lastig te zijn. Met de tips uit deze blogpost wordt jouw nieuwe moestuin zeker een groot succes!

Succesvolle moestuin
Succesvolle moestuin

Tip 1. Weet wat je zaait 

Voordat je allerlei verschillende gewassen gaat zaaien, is het verstandig om een plan te maken. Check van tevoren welke zaden je precies in huis hebt, hoeveel ruimte de planten uiteindelijk nodig hebben om te groeien en of ze wel of niet in de felle zon kunnen staan. Bepaal welke gewassen op welke plek komen te staan en zet er alvast een handig bordje bij. Als je alles door elkaar heen zaait, wordt het onoverzichtelijk en erg lastig om de moestuin goed te verzorgen. Iedere plant heeft namelijk andere verzorging nodig. 

Tip 2. Begin met kruiden en makkelijke gewassen 

Als beginner is het slim om de moestuin te beginnen met makkelijke gewassen. Vooral kruiden zijn heel eenvoudig te verzorgen. Ze groeien erg snel en zijn dus al op korte termijn te oogsten. Andere makkelijke moestuingewassen zijn: rucola, sla, lente-ui en courgette.

 Succesvolle moestuin

Tip 3. Gebruik een kweekkas 

Kweekkassen beschermen de gewassen tegen harde regen, wind en verschillende dieren. Daarnaast blijft de temperatuur in een kas langer aangenaam warm. Hierdoor groeien de gewassen beter en verleng je eenvoudig het kweekseizoen. Er zijn kweekkassen verkrijgbaar in veel verschillende formaten. Voor een moestuin in een kleine tuin komt een muurkas goed van pas. Deze compacte kweekkas plaats je tegen de buitenmuur van je woning of tegen de schuur. Heb je juist een hele ruime tuin? Dan kun je kiezen voor een oranjerie. Dit is een extra grote tuinkas waar je ook een gezellig zitje in kunt maken. 

Tip 4. Ondersteun planten waar nodig 

Geef planten die de hoogte in groeien op tijd ondersteuning. Bind ze vast aan een stokje, een speciale plantensteun of laat de plant tegen een rek omhoog groeien. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij tomatenplanten.

Tip 5. Verzuip de plantjes niet 

Het is goed om de moestuin veel liefde en aandacht te geven, maar overdrijf dit niet. Veel mensen gaan de fout in door de jonge planten te verzuipen. Uitdroging is niet goed, maar te veel water is net zo schadelijk. Controleer daarom eerst of de gewassen écht water nodig hebben en sla ze anders een dagje over.