Van vrachtschip naar woonboot

HOYT Architecten & Bouwmanagers Architecten 

Vanwege een gezinsuitbreiding wilde dit gezin een grotere leefruimte. Die vonden ze in de vorm van een 40 meter lange Belgische Spits.  Een spits is een bepaald soort vrachtschip. De afmetingen zijn afgeleid van kanalen en sluizen. In 1879 zijn deze afmetingen officieel vastgelegd. Het eigen gewicht van een spits is ongeveer 80 ton maar kan zo’n 300 tot 400 ton vervoeren. De Spits die gebruikt is voor de nieuwe woning van de familie is een oud vrachtschip dat, na lang varen over de Europese wateren, ‘met pensioen is gegaan' en haar laatste rustplaats heeft gevonden in een Amsterdamse haven. De architecten van HOYT vertalen ideeën, mogelijkheden en beperkingen naar een prachtig, leefbaar ontwerp. Een ontwerp dat de opdrachtgever verrast, maar waar deze zich ook in herkent. Ze creëren architectuur waarin je je thuisvoelt. HOYT is gespecialiseerd in technische uitvoering. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat het eindresultaat precies is wat je in gedachten had. Een droomontwerp wordt daardoor betaalbaar en haalbaar.  

 Fotografie: Luuk Kramer

Van vrachtschip naar woonboot

Het gezin was vastberaden om de oude historie van het schip te behouden. De liefde en toewijding van de oude kapitein voor het schip was de reden dat de stuurhut, de roef en de machinekamer compleet intact zijn gehouden. De certificering is behouden doordat er weinig aanpassingen zijn gedaan aan onder andere de machine kamer en de stuurhut. Het vrachtruim is maar liefst 5 x 30 meter groot en ruim 3 meter hoog. Bijzonder ruim dus. Hierdoor kun je alle gewenste leefruimtes creëren. Dit schip ligt in de haven van Amsterdam,  wat met enorm veel ruimte voor een woning in dit gebied uiteraard absoluut uniek is.

Van vrachtschip naar woonboot

Via een kleine patio voor de stuurhut betreed je de entree van de woning. Ook is er een grote patio in het midden van de woning, hier is een grote glazen pui in gezet, een buitenbad en, opvallend genoeg, een perenboom. Voor deze familie met kinderen is een patio een ideale oplossing zodat de kinderen op het schip toch lekker maar ook veilig buiten kunnen spelen.

Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot

Het grote uitgangspunt in het ontwerp voor HOYT is dat het licht en ruimtelijk moest zijn. Vaak zijn woonboten donker en somber, voornamelijk als ze in het ruim van een vrachtschip zijn gemaakt zoals hier het geval was. Er zijn een grote patio en 18 oversized bronzen patrijspoorten geplaatst om de somberheid te voorkomen. Rondom het ruim is alles geïsoleerd, en afgetimmerd in lichtgekleurd multiplex, dit is gedaan zodat de ruimte optimaal bewoonbaar werd.

Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot

Het volledige interieur en de keuken zijn ontworpen in samenspraak met de bewoners van het schip. De vrouw van het gezin is een kunstenares en de man eigenaar van een restaurant, dit zie je ook duidelijk terug in het ontwerp. Geheel centraal gelegen in de woonruimte is de keuken met het houten kookeiland. Altijd voorzien van verse ingrediënten uit eigen patio. De originele ronde ramen van het vrachtschip vallen in dit gedeelte extra op, de rijke geschiedenis van het schip komt gelijk naar voren.

Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot

Alle woonruimtes zijn aangepast naar de wensen van de familie als het gaat om comfort en de hedendaagse tijdsgeest. Ook opvallend is de grote gele badkamer, deze past goed in de stijl van het schip. Een erg bijzondere manier van wonen in een oud schip met een rijke historie. Voor dit gezin een ultieme droom.

Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot
Van vrachtschip naar woonboot

HOYT helpt je dromen te vertalen in mooie degelijke ontwerpen. Zij geloven in ontwerpen die kloppen. En zij geloven ook dat kloppende ontwerpen vanzelf mooi zijn. Deze unieke woonboot is ook weer een sterk staaltje van hun kunnen.

Wil je meer zien van HOYT architecten? Bekijk hier het OBLY profiel voor nog meer mooie projecten. 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik  hier voor meer informatie.