Transformatie jaren '60 huis

WillemsenU

Architecten

Een jaren 60 woonhuis renoveren en transformeren tot dit bijzonder uitziende huis. We laten de voor en na foto's van het exterieur zien, nieuwe foto's van het gerenoveerde woonhuis en natuurlijk ook foto's van de nieuwe moderne keuken met haard.

WillemsenU

WillemsenU is een bureau voor hedendaagse architectuur met oprechte aandacht voor de gebruiker. Zij maken al 25 jaar zeer hoogwaardige ontwerpen. De context waarin gebouwen staan vormt altijd het uitgangspunt voor de ontwerpen van WillemsenU. Dat kan net zo goed een prachtig landschap zijn als een drukke stad. Zij ontwerpen en realiseren tijdloze gebouwen die mensen inspireren en raken. De ontwerpen gaan op in hun omgeving, maar ze vinden het ook belangrijk dat ze echt iets toevoegen. Ze zijn onderscheidend en geven een nieuwe betekenis aan de plek waar ze komen te staan.

Culimaat

Culimaat ontwerpt en produceert hoogwaardige keukens en interieurs. Het bedrijf is sinds 1985 gevestigd in Berlicum, vlakbij ’s-Hertogenbosch. Iedere Culimaat keuken is uniek, speciaal ontworpen en geproduceerd naar de wensen en persoonlijkheid van de gebruiker. Uitgangspunten zijn het karakter van het huis, de beschikbare ruimte en het gebruikspatroon. High end kitchens, dat is waar zij in zijn gespecialiseerd. Dat is in dit project meer dan duidelijk te zien.

Het oorspronkelijke klassieke woonhuis uit de jaren ’60 gelegen in Brabant, is door WillemsenU in samenwerking met Culimaat bijzonder getransformeerd. Culimaat, verantwoordelijk voor het realiseren van de keuken en bijbehorende haard en WillemsenU voor de renovatie en ontwerp van het woonhuis. De bewoners vonden hun huidige leefstijl niet meer bij het oude woonhuis passen en wilden meer ruimte voor hun gezin. Meer verbinding tussen het landschap en de woning was een van de belangrijkste eisen voor het huis. Het is flink uitgebreid en het woonhuis heeft een opvallende herkenbare vorm gekregen en valt op door het gebruikte donkere duurzame materiaal zoals het waxedwood.

Op de vier foto's hieronder is de transformatie goed te zien. Een voor en na foto van de voorzijde van het huis en een voor een na foto van de zijde van het woonhuis.

De woning is vergroot, er zijn enorme raamopeningen aan meerdere zijden van de woning ontworpen voor veel daglicht en de verbinding met de tuin. Door de traditionele woning onder andere te strippen en te voorzien van nieuwe materialen, blijven de karakteristieke kenmerken bestaan. Er is gebruik gemaakt van verduurzaamd hout met een donkergrijze afwerking over de gehele woning. Dit zorgt voor een moderne uitstraling, met de klassieke vorm van het traditionele woonhuis.

De traditionele vorm van het oude woonhuis is behouden, hieronder is dat goed te zien. De dakkapellen zijn bekleed met hetzelfde donkergrijze hout en dit draagt bij aan de look and feel van de gehele woning. De glazen schuifpuien zorgen ervoor dat de woning ook goed bij de tuin wordt betrokken. Dit is een van de uitgangspunten van een ontwerp van WillemsenU.

Speciaal uitgevoerd door Culimaat zijn de keuken met enorm keukenblok en de openhaard die dient als roomdivider. Het Corian keukenblok zweeft boven de neutraal uitziende gietvloer, wat voor een moderne uitstraling zorgt. 

Deze stijlvolle keuken kenmerkt zich door een robuust eiland met geïntegreerde tafel en een achterwandkastensysteem met open haard waar een uitgekiend metalen draagconstructie in is verwerkt. Hierdoor is het mogelijk de open haard zwevend te maken. Tevens functioneert deze haard als roomdivider tussen keuken en woonkamer. Het eindresultaat is een moderne en duurzame woning waar de bewoners lang van zullen genieten.

Een bijzonder element in de grote keuken is de eiken eettafel. Deze robuuste eettafel loopt in het verlengde van het kookeiland en zorgt voor een gezellige verbinding met de keuken. Ook is er een verbinding met de tuin en het landschap rondom de woning, dit komt uiteraard door de glazen schuifdeuren die in de woning zijn verwerkt. 

Ook is op de onderste twee foto's de op maat gemaakte haard te bewonderen. Deze haard is verwerkt in een op maat gemaakt kastensysteem die de keuken van de woonkamer scheidt. Een mooie manier van een roomdivider verwerken in het interieur, wat zorgt voor privacy en warmte in een grote, anders open, ruimte.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je je eigen woning laten transformeren door deze professionals? Klik hier om naar de website van WillemsenU te gaan. Meer van dit soort bijzondere keukens zien? Bekijk hier het OBLY profiel van Culimaat.