Moderne uitbreiding jaren 30 monument


MODERNE UITBREIDING GEMEENTELIJK MONUMENT

Weer een mooi project van een van onze favoriete architectenbureaus - Jaren 30 architect -  die we graag in de spotlight zetten. De naam van het bureau zegt eigenlijk alles al: specialisten op het gebied van (o.a.) jaren 30 woningen stijlvol verbouwen. Op hun OBLY profielpagina vind je dit project, en meerdere voorbeelden van jaren '30 projecten, waar vaak om ruimte te creëren een (moderne) aanbouw of uitbouw is ontworpen en gerealiseerd. Slim en creatief omgaan met ruimte en de pracht en praal van de jaren ‘30 combineren met moderne elementen, daar is het team uit Utrecht specialist in. Combineer dat dan ook nog met hedendaags wooncomfort en gebruiksgemak en je verkrijgt de ultieme jaren 30 woning.

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument

Het project: Moderne aanbouw monument

Waar zullen we beginnen? Het project betreft een vrijstaande jaren 30 woning in Zeist die een monumentenstatus heeft. Niet zomaar alles is dus toegestaan. De woonwens van de bewoners was het creëren van een droomkeuken, meer ruimte en de woning moderniseren en verduurzamen. En dit alles bij voorkeur met minimale ingrepen in het monument. De woning is nu maximaal geïsoleerd, er is overal vloerverwarming en er zijn zonnepanelen geplaatst.

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument

In leken, niet architecten taal, is er gekozen voor een moderne “losstaande” aanbouw. In dit ontwerp is er een uitbreiding ontworpen die niet direct verbonden is maar ‘’losstaat’’ van de woning en verbonden is door een lichtstraat. Met andere woorden, hoe ga je om met een gemeentelijk monument waaraan je niet zomaar alles mag veranderen en behoud je de karakteristiek van het pand? 

De uitbreiding met de gewenste woonkeuken is los van het monument geplaatst, als een opzichzelfstaand blokje naast het jaren 30-monument. Door dit innovatieve ontwerp is de structuur van het monument onaangetast gebleven, er is een compleet nieuw losstaand element aan toegevoegd. Ook bijzonder is dat de buitengevel die grenst aan de woonkeuken volledig intact is gebleven. De aanbouw met een lichtstraat snijdt in het bestaande metselwerk, waardoor het originele metselwerk zichtbaar is gebleven. Dit creëert een warme sfeer in de woonkeuken, met prachtig strijklicht!

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument

Aanbouw met lichtstraat, details matters

De essentie van dit ontwerp is zeer duidelijk. Om deze helderheid ook in de uitvoering te bereiken, zijn gedetailleerde elementen essentieel. Er is een glazen verbinding gemaakt tussen het nieuwe blok van de woonkeuken en het bestaande monument. Het doel was om het glas naadloos in het oude metselwerk te laten passen.

Het metselwerk loopt nu visueel door van binnen naar buiten, met minimale onderbrekingen. Om dit op een mooie en eenvoudige manier te realiseren, is er uitvoerig overleg gevoerd met de aannemer en de leverancier van de kozijnen - Metaglas. Het resultaat is een naadloze aansluiting die zowel bouwkundig als esthetisch indrukwekkend is.

Royale glazen schuifpui aanbouw - Metaglas

Dankzij de royale glazen schuifpui stroomt niet alleen overvloedig natuurlijk licht naar binnen, maar wordt tevens op prachtige wijze de binnenruimte van het huis verbonden met de buitenruimte. Binnen wordt buiten en buiten wordt binnen.

Niet alleen de schuifpuien maar ook de deuren en de lichtstraat zijn speciaal voor dit project door Metaglas geproduceerd. Allemaal unieke maatwerk gevelelementen. Door nauw samen te werken met Jaren ’30 architect en de aannemer heeft Metaglas de lichtstraat op de bestaande spouwmuur weten te bevestigen, de lichtstraat loopt door tot de zijkanten van het huis en is daar aan beide kanten verbonden aan een deur. Daarnaast is een driesporige schuifpui toegepast, met de mogelijkheid om een groot deel van de pui te openen, hierdoor ontstaat maximale daglichttoetreding. Wat ons betreft een spectaculair eindresultaat wat echt 100% uniek maatwerk is.

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument

Droomkeuken van Velthuizen keukens

Een van de grote woonwensen van de bewoners was een grote droomkeuken. Deze woondroom is helemaal vervuld door Velthuizen keukens.

In de aanbouw van dit monumentale pand is een royale eilandkeuken gerealiseerd. Dankzij het lichtplan en de grote ramen komt de keuken prachtig tot zijn recht. De Schmidt keuken is uitgevoerd in een wit gelakt front met een Sima Core werkblad uitgevoerd in de kleur Rocks. Deze combinatie zorgt voor een warm geheel, wat perfect past binnen de sfeer van de woning. Het werkblad loopt door tot in de eettafel op barhoogte en dankzij de inductiekookplaat met bladafzuiging van NEFF heb je vrij zicht over het eiland. Op deze manier kan je koken en tafelen ideaal met elkaar combineren. In de nis bevindt zich de zwarte Quooker kokendwaterkraan om te spoelen. Een fantastisch eindresultaat!

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument


Prachtig monument met een verrassende aanbouw, gekenmerkt door uniek metselwerk

De keuze van het metselwerk speelt een cruciale rol in dit ontwerp. Wanneer je zou kiezen voor bakstenen die niet enigszins overeenkomen, zou je niet tot dit eindresultaat zijn gekomen. Een match in kleur en structuur is cruciaal. Aangezien de oorspronkelijke baksteen niet meer beschikbaar was, is Jaren 30 architect op zoek gegaan naar een steen die goed bij de stijl past. Uiteindelijk hebben zij gekozen voor met de hand geselecteerde steen, die op traditionele wijze in kolenvuur is gebakken. Door het stoken met kolen ontstaat lokaal een sintering (zeer hoge verbranding) in de baksteen, waardoor deze perfect aansluit bij het bestaande metselwerk.

Bij het detailleren hebben is er ook rekening gehouden met het bestaande, zonder exacte kopieën te maken. Het trasraam (de onderste halve meter) is verticaal gemetseld, net zoals bij het oorspronkelijke monument boven de kozijnen. De horizontale lijnen van het bestaande trasraam hebben we laten terugkeren in de dakrand. Hier steekt de baksteen  afwisselend een stukje uit, waardoor een interessant visueel effect ontstaat.

Moderne uitbreiding gemeentelijk monument
Moderne uitbreiding gemeentelijk monument

Monument verbouwen met een verbluffend eindresultaat

De renovatie van het monumentale jaren 30 pand is uiteindelijk een geslaagde samensmelting geworden van oud en nieuw. Door met zorg om te gaan met het historische karakter van het monument en oog te hebben voor fijne details, is er een harmonieus geheel ontstaan. Een opvallend element is de aanbouw met een lichtstraat, die prachtig samengaat met het originele metselwerk. Niet alleen bieden de nieuwe woonkeuken en veranda meer ruimte, maar ze creëren ook een sterke verbinding met de tuin. Hierdoor blijft het monument intact en klaar voor de toekomst!

OVER JAREN 30 ARCHITECT

Het architectenbureau 'Jaren '30 Architect' is gevestigd in Utrecht en richt zich op de verbouwing van jaren dertig woningen in de regio. Met hun vakkundigheid en expertise streven zij ernaar om historische woningen te transformeren in eigentijdse en duurzame architectuur.

Oude woningen woningen in de jaren 30 stijl een nieuw leven geven, zodat ze weer vele jaren kunnen meegaan. Met oog voor detail en ambachtelijk vakmanschap streven zij ernaar om een frisse en moderne uitstraling te creëren die tegelijkertijd de charme en kenmerken van de oorspronkelijke jaren 30 architectuur behoudt. Daarnaast leggen zij de nadruk op duurzaamheid, waardoor onze renovaties niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een beter milieu.

OVER METAGLAS

Ben jij net als wij ook gecharmeerd van Dutch design, maatwerk, duurzaamheid én uniciteit? Ontdek dan de betoverende producten van Metaglas. Als specialist in minimalistische gevelelementen zoals aluminium ramen, deuren en schuifsystemen, creëert Metaglas met passie en vakmanschap unieke oplossingen zoals je in dit project terugziet. Elk product wordt duurzaam geproduceerd met maximale transparantie, met als doel het verrijken van het natuurlijke effect van mens en omgeving. Laat je inspireren door de harmonie tussen design en functionaliteit bij Metaglas, waar elke creatie een meesterwerk op zich is. Maatwerk als passie!

OVER VELtHUIZEN KEUKENS

Met Velthuizen Keukens gaat kwaliteit verder dan alleen het neerzetten van een goede keuken. Het is een voortdurend streven naar verbetering, elke dag opnieuw. Dit familiebedrijf, opgericht door Johan en Bert, is trots om samen met de hele familie kwaliteit te leveren. Van het deskundige advies en de zorgvuldige indeling tot de vakkundige montage door ervaren professionals, bij Velthuizen Keukens wordt er pas gestopt wanneer de keuken volledig functioneel is. Klantgericht advies en meedenken staan centraal in hun aanpak. Ze nemen de tijd om de mooiste oplossingen te vinden, verdergaand dan de standaardopties. Met eerlijke prijzen, zonder koehandel, kan dit kleine familiebedrijf de kosten laag houden en de verkoopprijzen scherp. Ontdek de passie en vakmanschap van Velthuizen Keukens voor een perfecte keukenervaring.