Visgraat versus Hongaarse punt

Een visgraat vloer is waarschijnlijk de meest bekende patroonvloer. Maar soms wordt visgraat verward met de Hongaarse punt Hoe zit dat? Wat is het verschil tussen die twee?   

Bij een visgraat-vloer worden de delen onder een hoek van 90 graden gelegd en ligt de kopse zijde van de bovenkant haaks tegen de lange zijde van de naastgelegen plank.    

Bij de Hongaarse punt liggen de delen van de vloer onder een hoek van 45 of 60 graden en sluit het bovenste gedeelte van de planken bij elkaar aan. Hierdoor ontstaat de zogenaamde “sergeantstreep”.   

De foto's geven een goed beeld wat dit verschil in legpatroon doet met de uitstraling. Kijk en vergelijk. 

VISGRAAT

De klassieke visgraat oogt hier prachtig samen met stalen kozijnen en in een eigentijds interieur. Al dan niet met prachtige inlegde bies zoals op de rechter foto.   

Kapitale huizen met oude parketvloeren in visgraatmotief. Wie kent ze niet. Het legpatroon in visgraat is tijdloos en sfeervol. Het past mooi in ieder interieur en is waardevast. Vaak redenen om voor een parketvloer in visgraatmotief te kiezen. 

visgraat versus Hongaarse punt
visgraat versus Hongaarse punt

HONGAARSE PUNT 

Wat een power kent deze vloer! De Hongaarse punt met zijn typische sergeant streep. Het geeft dit klassieke appartement een tijdloze industriële uitstraling.    

Over het algemeen oogt een Hongaarse punt iets rustiger dan een visgraat vloer. De fijnere uitstraling ontstaat door het gebruik van kleine plankjes.   

De legwijze is hetzelfde als bij het traditionele parket en een visgraat vloer. Eerst een spaanplaat of mozaïek tussenvloer op de bestaande constructievloer waarna de visgraatstroken op de tussenvloer worden verlijmd en vernageld.

visgraat versus Hongaarse punt
visgraat versus Hongaarse punt

Niet alleen houten (parket) vloeren doen het goed met deze legvormen. Witte tegels worden een kunstwerk aan de muur met een patroon in visgraat of Hongaarse punt. Het geeft een mooi lijnenspel en natuurlijke strakke uitstraling aan je keuken en badkamer.  

visgraat versus Hongaarse punt
visgraat versus Hongaarse punt
visgraat versus Hongaarse punt

De visgraat klassieker komt verrassend goed tot zijn recht in deze grote ruimte. Een mooie rustige uitstraling door het gebruik van een grotere maat planken. Warmte zonder betutteling. De gekozen houtsoort geeft de look van 'stoere' woonkamer. 

visgraat versus Hongaarse punt

De 'sergeant' in de keuken. De lijnen van de Hongaarse punt, het keukenblok en de aankleding versterken elkaar op een prachtige manier. Tijdloos genieten.

visgraat versus Hongaarse punt

OBLY mag BVO vloeren in Breda tot een van haar professionals rekenen. Op de bvo vloeren pagina bij OBLY zie je de mooiste houten vloer projecten.   

BVO vloeren wordt geleid door het ervaren en gedreven echtpaar Bas en Priscilla van Oosterbos. Samen met hun betrokken team realiseren zij de houten vloeren met een sterke visie: tijdloos mooie vloeren met het gemak van nu, duurzaamheid en precisie in detail. Neem gerust contact met ze op of bezoek de showroom in Breda. Voor meer informatie: bvovloeren