Eiken terrasoverkapping

We gaan alweer bijna de zomermaanden in! Hoe lekker is het dan om overdag en ‘s avonds te genieten onder een speciaal voor jou ontworpen eiken terrasoverkapping. Lees in dit blog alles over eiken terrasoverkappingen en over de eiken terrasoverkapping die Romke ter Horst Houtambachten heeft ontworpen en gerealiseerd.

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

De overkapping

Een terrasoverkapping is simpelweg een geraamte met een dak erboven. Het geraamte wordt meestal gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Vaak worden de termen overkapping en veranda door elkaar gebruikt. Echter er zit wel een verschil in. Een veranda wordt altijd aan een woning bevestigd terwijl een terrasoverkapping ook los in de tuin kan staan.    

Waarom zou je graag eiken terrasoverkapping willen in de tuin? Die vraag is wat ons betreft simpel te beantwoorden. Een eiken terrasoverkapping biedt je erg veel voordelen. Het grootste voordeel is heel simpel gezegd dat je buiten kunt zitten met een dak boven je hoofd. Het dak houdt de felle zon tegen, wat weer een hoop zonnebrand scheelt, en je zit droog wanneer het regent. De warmte blijft onder de overkapping hangen waardoor je er ‘s avonds nog profijt van hebt, zeker in de zomermaanden.

In de wintermaanden biedt een eiken terrasoverkapping de juiste bescherming tegen de harde wind en regen. Vooral als je een terrasverwarming, een kachel of schuifwanden erbij koopt. Kies je voor een kachel? Dan is de overkapping ook de juiste plek om jouw hout te laten drogen. De wind kan er goed bij, maar de regen niet. Simpelweg is een eiken terrasoverkapping een verlengde van je woonkamer waar je langer en vaker van je tuin kunt genieten.    

Maar een eiken terrasoverkapping beschermt niet alleen jou tegen de felle zon en regen. UV-licht heeft ook effect op je tuinmeubelen. Je tuinmeubelen verkleuren en verouderen sneller door het zonlicht. Houd jij je tuinmeubel graag lang mooi? Plaats ze onder een terrasoverkapping voor de juiste bescherming, zo gaan je tuinmeubelen ook weer een stuk langer mee.

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

Kiezen voor eiken?

Zoals ik al eerder schreef, wordt een overkapping vaak gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Het voordeel van een eiken terrasoverkapping is dat je deze volledig op maat kan laten ontwerpen volgens jouw eigen smaak. Wil je iets veranderen aan de overkapping? Dan is dat vaak makkelijk te corrigeren. Eikenhout is een robuuste houtsoort. Het gaat jarenlang mee, zorgt voor goede kwaliteit en heeft een natuurlijke uitstraling. Op termijn kan het eikenhout wat gaan verweren, wat jouw eiken terrasoverkapping alleen nog maar meer charme geeft.   

Een aluminium overkapping straalt vooral luxe uit. Hiermee doe je een concessie op de natuurlijk uitstraling van de eiken terrasoverkapping. Het voordeel is dat een aluminium overkapping weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen elk weertype. Aluminium is een duur materiaal en daardoor liggen de prijskaartjes ook vaak hoger dan bij een eiken terrasoverkapping, dit komt voornamelijk doordat de overkapping vaak nog op maat gemaakt moet worden. 

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

Sfeervol inrichten

Een eiken terrasoverkapping kan je zien als een verlengde van je huis of bijna een tweede huis in de zomermaanden, het is daarom erg belangrijk dat je het gezellig maakt. Ga je voor een moderne look, een ibiza style of toch meer industrieel? Begin in ieder geval met een goede zitplaats. Dat kan een chille loungebank zijn, een eettafel of een hoge bar. Daarna komt de verlichting. Ben je van plan hier in avonden te zitten? Dan is verlichting een must. Als final touch, voeg wat leuke kussentjes, planten en accessoires toe.   

Eerder noemde we al het verwarmen van de eiken terrasoverkapping in de wintermaanden. Hoe leuk is het dan om gezellig bij een knetterend haardvuurtje te zitten. Natuurlijk zijn er talloze mogelijkheden om jouw eiken terrasoverkapping te verwarmen, maar neem een tuinkachel zeker in overweging. Ook is een buitenkeuken een extra optie om te overwegen. Een buitenkeuken hoeft niet groot en duur te zijn, een houten kastje en barbecue is al genoeg. Zo kun je ‘s avond met de hele familie gezellig eten in de tuin.

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

Eiken terrasoverkapping door Romke Ter Horst

Sinds kleins af aan creëert Romke ter Horst de mooiste creaties van hout. In een eerder blog lieten we al de eikenhouten pergola zien, nu is de eiken terrasoverkapping aan de beurt.    

Toen Romke voor het eerst bij de bewoners kwam, hadden ze een totaal andere smaak. Ze hadden ieder een voorbeeldfoto met een ontwerp. De een was erg donker en de andere juist heel licht. De stijl kwam wel overheen, alleen het kleurenspel verschilde enorm. Het was aan Romke de taak om hier een passend ontwerp voor te maken. Hij koos voor een strakke overkapping van eikenhout en dat was een schot in de roos.

Het opvallendste aan deze eiken terrasoverkapping zijn de zijkanten. De eikenhouten zijkanten zijn niet helemaal dicht gemaakt, waardoor de terrasoverkapping erg luchtig en open oogt. Dit bijzondere element heeft Romke zelf ontworpen, een idee waar de bewoners tot op heden nog steeds erg blij mee zijn.   

De zijkanten zijn gemaakt van geschaafde eiken vloerplanken met een olielaag eroverheen, wat een chique maar toch warme uitstraling geeft. Het dak wordt alleen ondersteunt door RVS poten, wat zorgt voor het ‘zweef’ effect. De wind kan zo goed onder de overkapping door en het ontwerp blijft luchtig. Helemaal aan de rechterkant is een kleine opbergruimte gemaakt met een deur. Als laatste kwam de verlichting. Er konden spots in het plafond worden geplaatst, maar de bewoners kozen toch voor wandverlichting. Uiteindelijk werden er vier witte In-Lite kubussen geplaatst.

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

Over Romke ter Horst Houtambachten

Romke ter Horst Houtambachten is een relatief jong bedrijf dat zich richt op het creëren van mooie karakteristieke producten van hout. Als klein jongetje was Romke al in de weer met het bouwen van hutten. Al snel kwam hij erachter welke kant hij op wilde, de houtbouw.   

Hij begon de studie meubelmaken en ambachtelijke scheepsbouw, zo kon hij zijn droom werkelijkheid maken. Tijdens zijn studie heeft Romke veel geleerd op vele gebieden van het houtambacht. Het bracht hem in de gelegenheid om bij mooie scheepswerven te werken en meerdere werkplaatsen en zagerijen van binnen te zien.   

Vaardigheid in handmatig en machinaal bewerken van hout, kennis van houtsoorten, van schepen, huizen en meubels. Al deze kennis en ervaringen maakt dat Romke ter Horst een veelzijdig ambachtsman is geworden en dat graag wilt tonen met zijn bedrijf; Romke ter Horst Houtambachten. 

Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst
Eiken terrasoverkapping | Romke ter Horst

Wil je meer zien van Romke Te Horst? Bekijk hier hun OBLY profiel voor nog meer mooie projecten.

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.