Alles over het toepassen van glas in een woning

Glas in je Woning: Functies, Stijlen, Verduurzaming en Verzekering

Glas speelt een cruciale rol in de hedendaagse woningbouw. Het biedt niet alleen een esthetische waarde, maar ook functionele voordelen zoals natuurlijke verlichting en isolatie. Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor mooie grote puien in een aanbouw waardoor binnen buiten wordt en andersom. Echter, glas is ook kwetsbaar en kan schade oplopen door verschillende oorzaken. Dit maakt het verzekeren van glas een belangrijk aspect voor huiseigenaren. In dit blog lopen we de verschillende soorten glas die in woningen worden gebruikt, de voordelen ervan, hoe verduurzaming met glas kan bijdragen aan een betere leefomgeving, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen onverwachte kosten door glasverzekering.

Glas in je woning

Soorten Glas in de Woning

 1. Enkel Glas: Dit is de meest eenvoudige en goedkope vorm van glas. Het biedt minimale isolatie en wordt meestal gebruikt in binnenruimtes zoals deuren en kastdeuren. 
 2. Dubbel Glas: Dit bestaat uit twee glasplaten met een luchtruimte ertussen. Dit type glas biedt betere isolatie, zowel thermisch als akoestisch, en wordt vaak gebruikt in ramen en buitendeuren. 
 3. HR++ Glas: Dit is hoogrendementsglas dat verder isoleert dan standaard dubbel glas. Het heeft een speciale coating die warmteverlies minimaliseert, waardoor het energie-efficiënt is. 
 4. Veiligheidsglas: Dit type glas, zoals gehard of gelaagd glas, is ontworpen om sterker te zijn en minder snel te breken. Bij breuk valt gehard glas in kleine, onscherpe stukjes uiteen, terwijl gelaagd glas dankzij een tussenlaag bij elkaar blijft.

Glas in je woning

Voordelen van Glas in de Woning

 • Natuurlijke Verlichting: Glas laat natuurlijk licht binnen, wat niet alleen energie bespaart maar ook een positieve invloed heeft op je humeur en gezondheid. 
 •  Esthetiek: Glas kan de esthetiek van een woning enorm verbeteren, door een gevoel van openheid en ruimte te creëren. 
 •  Isolatie: Modern isolatieglas helpt om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Verduurzamen met Glas

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt glas een essentiële rol in het verduurzamen van woningen. Hier zijn enkele manieren waarop glas kan bijdragen aan een duurzamere woning:

 1. Verbeterde Isolatie: Hoogrendementsglas (zoals HR++ en HR+++ glas) biedt uitstekende thermische isolatie. Dit zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten, wat leidt tot een aanzienlijk lagere energiebehoefte voor verwarming en koeling.
 2.  Zonne-energie: Glas kan worden gebruikt voor zonnepanelen en zonnecollectoren, die zonne-energie omzetten in elektriciteit of warmte. Hierdoor kan een woning gedeeltelijk of volledig zelfvoorzienend worden in haar energiebehoefte.
 3.  Daglichttoetreding: Grote ramen en glazen schuifdeuren maximaliseren de toetreding van daglicht, waardoor minder kunstlicht nodig is. Dit vermindert het energieverbruik en verbetert het binnenklimaat. 
 4. Triple Glas: Triple glas biedt nog betere isolatie dan dubbel of HR++ glas. Het bestaat uit drie glaslagen met twee tussenliggende luchtkamers, wat zorgt voor een nog hoger isolatieniveau en energiebesparing.

Op de site van de Rijksoverheid kan je heel veel informatie vinden over je woning isoleren en verduurzamen. De juiste toepassingen van glas in je woning kunnen een belangrijke bijdrage zijn aan verduurzaming. Ook zie je hier alle mogelijkheden op het gebied van subsidies.  

Glas in woning

Glasverzekering: Waarom en Hoe?

Hoewel glas veel voordelen biedt, is het ook kwetsbaar voor breuk door ongelukken, vandalisme, of extreme weersomstandigheden. Daarom kan een glasverzekering essentieel zijn voor huiseigenaren.

Waarom een Glasverzekering?

 1. Bescherming tegen Kosten: Glasreparaties of vervangingen kunnen duur zijn, vooral bij speciaal glas zoals HR++ of veiligheidsglas. 
 2. Gemoedsrust: Met een glasverzekering hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte kosten bij glasbreuk. 
 3. Waarde van de Woning: Beschadigd glas kan de waarde en het uiterlijk van je woning negatief beïnvloeden. Een glasverzekering zorgt ervoor dat reparaties snel kunnen worden uitgevoerd, waardoor de woningwaarde behouden blijft.
Wat Dekt een Glasverzekering?

Een glasverzekering dekt meestal de kosten voor reparatie of vervanging van gebroken glas in ramen, deuren en andere glazen oppervlakken in de woning. Het kan ook schade dekken door extreme weersomstandigheden, inbraak of vandalisme. Sommige verzekeringen dekken ook de kosten van noodafdichtingen om je woning tijdelijk te beveiligen totdat het glas gerepareerd kan worden.

Hoe Sluit je een Glasverzekering af? 

Bij het afsluiten van een glasverzekering is het belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken en hun polissen te bekijken. Let op de volgende punten: Dekking: Zorg ervoor dat de verzekering alle glasoppervlakken in je woning dekt, inclusief speciaal glas. 

Premie: Vergelijk de premies van verschillende aanbieders om de beste deal te vinden. 

Uitsluitingen: Controleer de polis op uitsluitingen en beperkingen, zoals glasbreuk door nalatigheid of slecht onderhoud.

Conclusie 

Glas is een onmisbaar onderdeel van moderne woningen vanwege de vele voordelen zoals natuurlijke verlichting, esthetiek, en isolatie. Door te kiezen voor hoogrendementsglas en andere duurzame oplossingen, kun je de energie-efficiëntie van je woning aanzienlijk verbeteren. Echter, door de kwetsbaarheid ervan is een glasverzekering geen overbodige luxe. Het beschermt je tegen onverwachte kosten en zorgt voor gemoedsrust. Bij het kiezen van een glasverzekering is het belangrijk om de dekking, premie en eventuele uitsluitingen goed te overwegen. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen van glas in je woning zonder zorgen over mogelijke schade.