Maximale rendement uit je zonnepanelen

Haal het maximale rendement uit je zonnepanelen: overzicht van belangrijke factoren

Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, wil je natuurlijk graag weten wat de panelen opleveren. Hier is alleen geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Het rendement is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder lees je welke factoren van invloed zijn. Als dit eenmaal duidelijk is, weet je ook welke stappen je kunt ondernemen om het maximale uit je nieuwe zonnepanelen te halen.

Maximaal rendement zonnepanelen

1. RICHTING EN HELLINGSHOEK VAN HET DAK

Het type dak heeft veel invloed op de opbrengst en dus het rendement van de zonnepanelen. De ideale hellingshoek ligt rond de 35 graden. Daarnaast moet het dak een ligging hebben tussen het oosten en westen, waarbij de opbrengst op het zuiden het aller grootste is. Vergeet niet dat het dak een stabiele constructie nodig heeft om de panelen veilig te kunnen dragen. Als je de zonnepanelen installatie laat uitvoeren door een specialist, kunnen zij je goed adviseren over de mogelijkheden voor jouw situatie.

Maximaal rendement zonnepanelen

2. SCHADUW EN AANTAL ZONUREN

Natuurlijk heeft het aantal zonuren invloed op de opbrengst van de panelen. Helaas heb je hier zelf geen invloed op. Waar je wél rekening mee kunt houden, is dat er zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen valt. Je kunt de panelen in de perfecte hellingshoek en richting laten leggen, maar als er schaduw op valt van de hoge boom in jouw achtertuin is het effect natuurlijk niet optimaal.

3. KWALITEIT VAN DE ZONNEPANELEN

We kunnen het niet genoeg herhalen: bij werken op hoogte staat veiligheid altijd voorop. Denk je: ‘Het is maar een klein werkje’, of ‘Er zal wel niet gebeuren’? Dat is een grove fout – en precies de gedachte die leidt tot ongevallen, niet zelden met een fatale afloop.  Hoe beter de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe meer energie het kan opleveren. Investeer daarom liever wat meer geld in een hoofdwaardig product dan dat je voor de aller goedkoopste panelen kiest. Laat je daarnaast adviseren door een professional uit jouw omgeving. Zoek bijvoorbeeld naar een specialist in zonnepanelen Zwolle.

Maximaal rendement zonnepanelen

4. Aantal zonnepanelen

Hoe groter de installatie en hoe meer zonnepanelen er op je dak liggen, hoe hoger de opbrengst zal zijn. Onderzoek hoeveel panelen er op jouw dak passen en hoeveel je nodig hebt voor het gemiddelde energieverbruik van jouw huishouden.

5. Kwaliteit en type omvormer

Ook de omvormer is van invloed. Een omvormer zet de opgewekte stroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Handig om te weten: sommige omvormers kun je verbinden met een app waarop je de opbrengst van jouw zonnepanelen per dag kunt bijhouden.

6. Onderhoud van de panelen

Tot slot kan het onderhoud van de zonnepanelen invloed hebben op het rendement. Als de panelen voor een lange periode erg vuil zijn, zullen ze minder energie opwekken. Laat de zonnepanelen daarom regelmatig professioneel controleren, schoonmaken en onderhouden.