Veilig werken op hoogte

Renovatie? Zo werk je ook veilig in de hoogte

Bij een grondige renovatie komen waarschijnlijk ook dak- of gevelwerken kijken. Van zodra je de hoogte in gaat, moet je extra veiligheidsmaatregelen nemen. Je denkt dus best na over een veilige manier om je materiaal op te tillen en zelf aan die hoge plaatsen te geraken: een simpele ladder is niet meteen de veiligste keuze. Stellingen kunnen een optie zijn, maar die zijn meer geschikt voor langdurige werken – de plaatsing ervan neemt al heel wat kostbare tijd in beslag. Wie veilig in de hoogte wil werken, kan best een hoogwerker overwegen: veilig, gemakkelijk en praktisch. 

Maes hoogwerkers

Veiligheid en voordelen

Traditionele ladders en steigers zijn niet altijd veilig en praktisch, vooral bij projecten waar grotere hoogtes en moeilijk bereikbare locaties een rol spelen. Een hoogwerker biedt niet alleen een veilige werkplek, maar verhoogt ook de productiviteit omdat je veel sneller grote hoogtes kan bereiken of materiaal in de hoogte krijgt. Een hoogwerker huren met het juiste bereik en een aangepaste capaciteit voor elke specifieke job, zorgt voor meer efficiëntie, snelheid en veiligheid. 

Maes hoogwerkers

Voor elke ondergrond en omgeving

Niet elke bouwwerf bevindt zich in een mooie, vlakke en open ruimte. Denk maar aan rijhuizen in een smalle straat of een drukke bouwplaats waar nog andere machines staan. En ook de ondergrond kan verschillen: bouwwerven liggen vaak op oneffen plaatsen, met modderpoelen en putten. In zo’n geval is een spinhoogwerker huren de ideale – en veiligste – oplossing.  

Een spinhoogwerker, ook wel bekend als spinlift, heeft een compact en wendbaar ontwerp dat toegang biedt tot moeilijk bereikbare gebieden. De draaifunctie zorgt dat je rond obstakels kan manoeuvreren, terwijl de ‘spinnenpoten’ zorgen dat de hoogwerker op elke ondergrond stabiel staat. 

Maes hoogwerkers
Maes hoogwerkers

Veiligheid voorop

We kunnen het niet genoeg herhalen: bij werken op hoogte staat veiligheid altijd voorop. Denk je: ‘Het is maar een klein werkje’, of ‘Er zal wel niet gebeuren’? Dat is een grove fout – en precies de gedachte die leidt tot ongevallen, niet zelden met een fatale afloop.  

Denk aan de bescherming van personeel of klussers en zorg voor helmen, beschermende kledij en het juiste materiaal. Een hoogwerker is daarom niet alleen een keuze voor efficiëntie, maar vooral voor bescherming. Hoogwerkers zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, zoals leuningen, harnassen en nooddaalsystemen, die het risico op ongevallen aanzienlijk verminderen. Bovendien zijn hoogtewerker operators getraind in het veilig gebruik van deze apparatuur, waardoor de kans op menselijke fouten minimaal is. En uiteraard zijn er ook de wettelijke voorschriften die bepalen dat de veiligheid gegarandeerd moet worden.

Maes hoogwerkers