Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen

Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen

De warmere temperaturen en langere avonden doen de summer vibes alvast stijgen. Maar buiten vertoeven is net nog leuker in een mooi verzorgde tuin. Dat vraagt natuurlijk het nodige werk en onderhoud. Benieuwd wat jij moet doen om volgende keer extra te genieten van die zomerse barbecue? Wij lichten hieronder de voornaamste tuinklussen toe.

Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen

Gras maaien

Een vers gemaaid grastapijt: die geur associeer je instant met de zomer. Sowieso is dit het meest voor de hand liggende klusje in de tuin. Maar ook eentje waar je wekelijks helaas veel tijd mee verliest. Toch blijft de gouden regel: maai je gras regelmatig. Dat is tenslotte beter voor je gazon. Maai ook zeker niet te kort. Zo blijft het gras gezond en oogt het mooi. Wil je een grote berg grasafval vermijden? Investeer dan in een mulchmaaier. Zo’n machine mulcht of versnippert het gras terwijl je het afrijdt en strooit de grassprietjes terug op het gazon. Het ideale laagje meststof!

Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen

Struiken en hagen snoeien

Iedereen geniet graag van mooi ogende struiken en hagen. Maar hoe doe je dat precies? Je struiken en hagen perfect in vorm houden doe je met het juiste tuinmateriaal, zoals een kwalitatieve haagschaar. De meeste hagen krijgen in het voorjaar hun eerste groeischeut. Je scheert ze dus het best voor de start van de zomer én op het eind van de zomer. Snoeien zorgt er immers voor dat ze er langer goed blijven uitzien en geeft ze een voluptueuze uitstraling. Ontdek zelf welk type haagschaar jouw gebruiksgemak het grootst maakt: een standaardschaar of eentje op steel, elektrisch, op batterijen of op benzine.

Snoeien of vellen van bomen

Soms moet je grote blokken hout of takken in stukken zagen. Of bomen vellen. Al deze klussen doe je met behulp van een goede kettingzaag. Er zijn kettingzagen met allerlei soorten aandrijvingen, zoals elektrisch, op benzine of op batterijen. Wil je je kettingzaag vooral gebruiken voor het op maat zagen van hout voor je haard? Dan is een elektrische zaag de beste keuze.

Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen

Onkruid wieden

Stel deze tuinklus zeker niet uit! Trek telkens wanneer je door je tuin wandelt onkruid uit. Zo kan je het onder controle houden. Probeer wel grondig te werk te gaan. Trek het onkruid niet enkel oppervlakkig uit maar trek het met wortel en al uit de grond. Lukt dat niet met de hand? Gebruik dan een schepje en maak wiebelende bewegingen. Zo komt het onkruid in no time los!

Twijfel je nog altijd? Doe dan beroep een expert. Die zal je zeker helpen bij de juiste keuze. 

Tuinonderhoud: tips voor tuinklussen