Interieurontwerp appartementen oude bioscoop

Cris van Amsterdam 

Interieurarchitect    

Living the dream, dit is toch wel wat Cris van Amsterdam moet hebben gedacht, toen hij meer dan twee jaar geleden gevraagd werd deel te nemen aan een fantastisch project. Een project om negen verschillende appartementen te realiseren in drie historische panden, waarin voorheen een bioscoop was gevestigd.   

Cris twijfelde geen seconde en heeft zich sinds de aanvraag, samen met een superteam van vakmensen, volledig op dit project gestort.   

Op OBLY zien we dagelijks vele projecten voorbij komen, vaak ook projecten met de omschrijving Loft, maar wat is nu een Loft? Aan welke criteria moet een project voldoen om deze benaming te mogen dragen? De meningen hierover verschillen. Cris van Amsterdam heeft meerdere projecten op OBLY staan, waarvan vaststaat dat dit echt een Loft betreft. De Lofts die Cris ontwerpt, overtreffen ook nog alle verwachtingen en misstaan niet in elk denkbaar internationaal magazine.    

Voor het ontwerp en de realisatie van deze appartementen werd Cris, vanwege zijn specifieke en kenmerkende Loft style, benaderd. Ook deze appartementen ademen weer de internationale allure en de sfeer uit van een wereldstad als New York, Parijs en Amsterdam.

Cris van Amsterdam woont al meer dan 22 jaar in Utrecht en heeft een liefde voor deze stad ontwikkeld. Dat hij gevraagd is voor dit prestigieuze project, maakt hem een trots man. Elke avond, als hij de fraai verlichte gevels ziet, zal hij genieten van zijn bijdrage aan het behoud en her bestemmen van deze prachtige panden.

Alle drie de panden zijn monumenten en een daarvan zelfs een rijksmonument. In het zogenoemde stadskasteel aan de Oudegracht, opende in 1909 een van de eerste bioscopen van Nederland: het Flora Bioscope Theater. Vele decennia later, om precies te zijn in 1956, werd de bioscoop uitgebreid door het aangrenzende pand op nummer 154 erbij te betrekken. In 2015 werd de laatste voorstelling aan publiek vertoond en sloot de bioscoop definitief haar deuren.

Het was al geruime tijd bekend dat de bioscoop zou sluiten. Cris kon al gaan brainstormen over een metamorfose. Na de sluiting, zijn op de begane grond eerst de winkels verhuurd en nu, na de definitieve realisatie, zijn de appartementen aan de beurt.

Ieder appartement is uniek en draagt de signature van Cris van Amsterdam. De ontwerpen van Cris kenmerken zich door een bijzonder spel van zichtlijnen, in elkaar vloeiende ruimtes met doorkijkjes en kasten. Binnen deze zichtlijnen is het voor de liefhebbers één groot feest van zichtbare karakteristieke elementen, zoals oude balkenstructuren, vloeren, stenen, tegels, en meer van dit soort elementen. Cris maakt in zijn ontwerpen vaak gebruik van natuurlijke en robuuste materialen zoals hout en beton, wat je overal veelvuldig terugziet. Dit alles samen, maakt dat deze appartementen een beleving bieden en een ziel hebben.

Appartement 3

Gelukkig maar dat we in Nederland dit soort monumenten koesteren, in ere herstellen en behouden voor de volgende generaties. Daarnaast is het mooi dat er professionals zoals Cris van Amsterdam zijn, die dit soort verfijnde projecten kunnen realiseren. De appartementen zijn geen showrooms, er moet écht in geleefd kunnen worden. Ze zijn te huur een ieder die écht iets bijzonders wil!    


Benieuwd naar overige projecten van Cris van Amsterdam? Of wens je met hem in contact te komen. Hier vind je zijn gegevens en al zijn projecten. 

Rob Kater: fotografie