Thuiswerken? Dit moet je even weten

Uitgezonderd de ‘vitale beroepen,’ werkt heel Nederland nu thuis. Hoe maak je er voor nu het beste van? Maar ook hoe zorg je dat je ook in de toekomst nog plezier hebt in thuiswerken? Lees even dit blog want van mijn advies heb je ook op de lange termijn veel voordeel.

Ervaring met thuiswerken.

Thuiswerken klonk altijd best ideaal: geen last van files, je kunt (redelijk) ongestoord werken en je eigen tijd indelen. Mijn man heeft zich sinds vorige week aan de tafel in de woonkamer geïnstalleerd met een bureaustoel uit mijn kantoor.    

Onze jongste zoon werkt nu al ruim twee weken vanuit zijn vroegere studeerkamer op de laptop van de zaak. Stiekem heb ik best bewondering voor hem; tijdens zijn studie hield hij het nooit zo lang vol op dat kamertje.  

Na een paar dagen merkten ze híer dat thuiswerken niet zaligmakend is: ze missen de werkomgeving, de collega’s, de vaste structuur en ze zijn minder productief dan normaal. En dan hebben wij nu niet eens van-school-thuis-blijvende kinderen! 

Thuiswerken? Dit moet je even weten

Mijn eigen atelier

Ikzelf werk al twintig jaar thuis, hoewel ... ook weer niet echt. Ik liet namelijk een kantoor bouwen achter in de tuin. Een kantoor in huis of aan het huis vast vond ik toen geen optie. Onze vier kinderen waren toen nog klein en daarom wilde ik een fysieke afstand tussen mijn werk en mijn huis. En nog steeds heb ik daar veel plezier van, al woont alleen de jongste nog thuis.  Wanneer ik van huis naar kantoor loop, stel ik me in op werken. Mijn gedachten gaan als vanzelf naar onze opdrachten en klanten. Andersom werkt het ook. Na afloop van een werkdag heb ik moeite om te stoppen. Maar met het sluiten van de deur van mijn atelier en de korte wandeling naar mijn huis, sluit ik in mijn hoofd de werktijd af. Dat lukt niet altijd, maar door de fysieke afstand houd ik werk en privé wel gemakkelijker gescheiden.

Een goede thuiswerkplek

Afgelopen week stuurde mijn jongste zusje me een foto van het antieke secretaire van mijn ouders met nu twee beeldschermen erop. Dat dit meubeltje nog eens op deze wijze gebruikt wordt, zou mijn vader deugd doen. Ideaal is het echter niet. Je kunt je benen niet goed kwijt en er is weinig ruimte op het werkblad. Twee punten die voor een fijne een werkplek nodig zijn. 

Wat heb je minimaal nodig voor een goede thuiswerkplek? 

  • Daglicht: Een plaats bij het raam, haaks op de lichtinval is ideaal. Mooi als er ochtendzon binnenvalt, maar alle Daglicht is meegenomen. 
  • Een goede bureaustoel. Heb je die nog niet, dan zul je afgelopen week vast hebben ervaren dat kussentjes je niet helpen. Via de OBLY Instagram pagina kun je nu een prachtexemplaar van de toonaangevende projectinrichter Lensvelt winnen! De HG176 office chair.  
  • Snelle wifi: Nodig voor alle online meetings met collega’s en klanten, maar voor dat stukje Techniek moet je niet bij mij zijn. 
  • Een plek aan tafel waar je anders niet zit .  …?? Dat moet ik uitleggen

Waarom mag ik niet werken vanaf mijn eigen stekkie??

Als je een werkplek maakt van je favoriete plek thuis is het voor je geest niet direct duidelijk dat je daar nu ineens kantoorwerkzaamheden wilt verrichten. Je op je werk blijven concentreren is daardoor moeilijk.  

En vind je het gek als, na afloop van de werkdag, je gedachten vanzelf teruggaan naar je werk als je op dezelfde plek gaat zitten?  

Houd daarom je werkplek fysiek gescheiden van je favoriete plek thuis. Heb je weinig keuze dan is gewoon de andere kant van de tafel al goed! Je zult merken hoe snel je lichaam en geest deze eerder Onbewuste signalen oppakken: nu ben ik thuis en nu ben ik aan het werk.

Ga naar je werk

Mijn advies voor optimaal thuiswerken is: Ga naar je werk. 

Zet de wekker op het normale tijdstip. Kleed je zoals je je zou kleden om naar je werk te gaan. Maak vaste werkblokken met daartussen af en toe een korte pauze. Probeer in middagpauze even naar buiten te gaan en misschien wat zon op te vangen. Het geeft je extra energie. Creëer je thuiswerkplek op een andere plaats dan waar je normaal zit.   Ga naar je werk, dan kun je aan het einde van de dag ook weer lekker naar huis! En een tip voor het weekend: mijn man pakte afgelopen vrijdagmiddag zijn laptop in en zette hem in de hal. Hij heeft het goed begrepen!

Ga naar je werk

Mijn advies voor optimaal thuiswerken is: Ga naar je werk. 

  • Zet de wekker op het normale tijdstip. 
  • Kleed je zoals je je zou kleden om naar je werk te gaan. 
  • Maak vaste werkblokken met daartussen af en toe een korte pauze. 
  • Probeer in middagpauze even naar buiten te gaan en misschien wat zon op te vangen. Het geeft je extra energie. 
  • Creëer je thuiswerkplek op een andere plaats dan waar je normaal zit.    

Ga naar je werk, dan kun je aan het einde van de dag ook weer lekker naar huis! En een tip voor het weekend: mijn man pakte afgelopen vrijdagmiddag zijn laptop in en zette hem in de hal. Hij heeft het goed begrepen!

D·O·R·E·T·

Er zijn nog veel meer signalen in je interieur die je helpen of tegenwerken. Word je bewust van deze Onbewuste signalen om een huis te maken dat elke dag bijdraagt aan je geluk. Dat noem ik een heerlijk huis. 

Onbewuste signalen is een van de 5 sleutels van mijn methode D·O·R·E·T·. Ik deel graag mijn kennis met je, want ik ben ervan overtuigd dat met de technieken van  D·O·R·E·T· iedereen in een heerlijk huis kan wonen. Wat je stijl ook is. Lees er alles over in mijn boek: Hoe krijg ik een heerlijk huis, 5 sleutels om zelf toe te passen.  

Ik wens je een heerlijk huis!    

Doret Schulkes Interieurarchitect


Wil je meer zien van Doret Schulkes? Bekijk hier het OBLY profiel voor nog meer mooie projecten.

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.