Renovatie jaren 30 woning

Op OBLY.com publiceren we regelmatig blogs over complete metamorfoses van ‘jaren 30 woningen. Ook dit keer nemen we je graag mee naar een geslaagde renovatie van een benedenverdieping van een jaren 30 woning. Ditmaal naar een ontwerp van Ellen Herber Interieurvormgeving

De jaren 30 woning uit dit blog is gelegen in een grote stad in het zuiden des lands. De benedenverdieping was qua indeling nog bijna origineel. Een vrij donkere en gedateerde woonkamer en een smalle apart gesitueerde keuken die in de volksmond ook wel een “pijpenlaatje’’ wordt genoemd. De bewoners hadden een aantal wensen waaronder de voornaamste: het creëren van meer licht én vooral meer ruimte door het betrekken van de keuken bij de woonkamer.

Opdrachten als deze zijn aan Ellen Herber meer dan toevertrouwd. In haar carrière als interieurvormgever heeft zij in de loop der jaren een mooi portfolio opgebouwd met daarin meerdere complete renovaties. Voor de renovatie van deze jaren 30 woning heeft zij een complete nieuwe indeling getekend en een meubilering plan gemaakt. 

Voor de realisatie is nauw samengewerkt met Interieurrr en Van der Pluijm Haard & Schouw.   

Aan de hand van foto’s van tijdens de renovatie en het eindresultaat laten we je precies zien wat er allemaal is gedaan en hoe mooi de jaren-30 woning is geworden.

Hét typische kenmerk van een jaren- 30 woning zijn toch wel ensuite deuren. In de oude situatie waren deze deuren geheel verwijderd. Nu zijn ze weer terug maar dan wel op een geheel vernieuwende wijze. Normaal gesproken zijn ensuite (schuif) deuren in het midden geplaatst waardoor ze kunnen openschuiven naar links en rechts. Voor dit project heeft Ellen Herber ervoor gekozen rechts (van voorruit de woning gezien) een wand te plaatsen met daarin een doorkijkhaard en daarnaast 2 plafond hoge stijlvolle, naar weerszijden te openen zwarte stalen deuren.    

Naast ensuite heeft de doorkijkhaard ook een functie als roomdivider. Je geniet in zowel de zitkamer voor, als in het eet/keuken deel van de warmte en gezellige sfeer. Bij de haard is een intieme nis gecreëerd om te kunnen lezen of van het haardvuur te genieten. De haard geeft een mooi ruimtelijk effect en je hebt van vanuit meerdere hoeken een mooie vlambeleving. De geplaatste haard is een Dru Maestro 75 tunnel gas sfeerhaard . In de Dru Maestro 75 tunnel zitten 2 branders met het “vuur uit de blokken effect” wat voor een mooi realistisch vlambeeld zorgt. De haard is geplaatst door Van der Pluijm Haard & Schouw. Ben je geïnteresseerd in haarden als roomdivider? Eerder schreven we hierover een uitgebreid blog wat je hier kan lezen.

We gaan door naar de heerlijke grote open leefkeuken. Zoals eerder besproken was de keuken in de oude situatie een aparte ruimte. Deze is nu opengebroken en bij de woonkamer betrokken. Op de muur van het eetgedeelte prijkt de woodenface van Daisy James. Ben je liefhebber van classy behang als eye-catcher en ken je het Nederlandse bedrijf (nog) niet? Hier kan je hun hele collectie bekijken.    

De keuken zelf is opgebouwd uit 2 delen. Het kookgedeelte is tegen de wand geplaatst en er is een los eiland geplaatst met een (af)was unit. De keukenbladen zijn van silestone®, een materiaal wat bestaat uit meer dan 90% kwarts waardoor het zeer hard en krasbestendig is en daardoor uitermate geschikt voor o.a. keukenbladen. De zwarte wand met daarin de apparatuur verwerkt combineert mooi met het notenhout en de witte bladen. Alles in de keuken is tot in de perfectie afgewerkt met de beste materialen.

Last but not least is de achtergevel. Deze is volledig opengebroken zoals je op de foto’s kunt zien. De uitbouw in de vorm van een overstek is als overkapping deels doorgetrokken waarbij het plafond in de woning doorloopt. Doordat de terrastegels dezelfde kleurtint hebben als de binnenvloer, wordt optisch nog meer ruimte en licht gecreëerd. In de achtergevel zijn houten deuren en kozijnen geplaatst. Deze zijn zwart geverfd en geven het gevoel van stalen kozijnen, maar dan met beter isolerende werking. De mineralen smeervloer is glad maar geeft door zijn structuur een minder egaal oppervlak dan een gietvloer; ideaal als je kinderen en huisdieren hebt omdat deze vloer veel minder smet. De kruipruimte van de woning is volledig gevuld.


Oude situatie voor de verbouwing 

Tijdens de verbouwing 

Last but not least is de achtergevel. Deze is volledig opengebroken zoals je op de foto’s kunt zien. De uitbouw in de vorm van een overstek is als overkapping deels doorgetrokken waarbij het plafond in de woning doorloopt. Doordat de terrastegels dezelfde kleurtint hebben als de binnenvloer, wordt optisch nog meer ruimte en licht gecreëerd. In de achtergevel zijn houten deuren en kozijnen geplaatst. Deze zijn zwart geverfd en geven het gevoel van stalen kozijnen, maar dan met beter isolerende werking. De mineralen smeervloer is glad maar geeft door zijn structuur een minder egaal oppervlak dan een gietvloer; ideaal als je kinderen en huisdieren hebt omdat deze vloer veel minder smet. De kruipruimte van de woning is volledig gevuld.

Wil je meer zien van Ellen Herber interieurontwerp? Bekijk hier haar OBLY profiel voor nog meer mooie projecten. 

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik hier voor meer informatie.