Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Voor ons tweede Culimaat blog uit de serie van 12 zijn we op een regenachtige donderdagmiddag afgereisd naar het zuiden van het land, om precies te zijn naar Berlicum. Een kleine plaats onder de rook van Den Bosch waar het Culimaat verhaal in 1985 allemaal is begonnen en het Culimaat HQ nog steeds is gevestigd. 

Normaal gesproken zouden we het Culimaat HQ bezoeken met een kleine groep van OBLY architecten en ontwerpers. Te gast om een kijkje in de keuken te nemen en nader kennis te maken met het team achter het merk Culimaat. Kleinschalige events die we regelmatig organiseren onder de naam OBLY CONNECT. Events die als doel hebben inspireren en verbinden van professionals onderling. Vanwege het rondwarende Corona spook kon het geplande event helaas niet doorgaan en hebben we in kijkje in de keuken mogen nemen met een deel van OBLY team.

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ
Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Herman Ossenblok, de 3e vennoot naast de broers Swanenberg, heeft ons hartelijk ontvangen en meegenomen in een succesverhaal dat al meer dan 30 jaar loopt en leest als een spannend jongensboek. De pater familias, vader van Twan en Davy is de oprichter van de initiële keukenspeciaalzaak. 


De beide zoons zijn al vanaf jongs af aan betrokken bij het reilen en zeilen van het bedrijf. Na wat omzwervingen op hun carrièrepad zijn beide broers gaan werken in de  keukenspeciaalzaak en hebben het uiteindelijk helemaal overgenomen van hun vader. 2 broers met allebei hun eigen kunnen. Twan de extraverte, goed in het contact met klanten en relaties en Davy meer degene met een voorliefde voor bijzondere materialen, perfectie in ontwerpen en technische hoogstandjes. Een gouden combinatie zal later blijken.

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Het grote kantelpunt kwam in 2007. Het punt waarop zij stopten met de verkoop van Italiaanse keukens en zelf gingen ontwerpen. Ontwerpen volgens hun eigen visie op wat mooi en functioneel is. Wat zij deden bleef niet onopgemerkt, ontwerpen werden award winning en veelvuldig gekopieerd door de concurrentie. Een bekend voorbeeld is het gebruik van gekleurde LED-verlichting. Nu zie je dit veel terug in keukens, meer dan 15 jaar geleden waren zij de eerste. Innovators en vernieuwers, zo zou je het DNA van de onderneming kunnen beschrijven.

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Het samenwerken met de grote namen binnen de branche zoals Wolterinck, Eric Kuster en de architect Bob Manders Architect zorgen voor een stroom aan publicaties in de media. Ook het veelvuldig deelnemen aan bekende beurzen zorgen voor een steeds grotere naamsbekendheid. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Culimaat anno 2020 geen keukenspeciaalzaak meer is maar een brand met nationale en internationale bekendheid.

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Toekomst 

Is in deze onzekere tijd lastig te voorspellen maar voor de komende tijd heeft het merk de wind vol in de zeilen. Veel plannen op en achter de keukentafel, plannen zoals een uitbreiding van het pand in 2021 om klanten nog beter te ontvangen en inspireren met al het moois. Om dit te realiseren zal er een verdieping aan het pand worden toegevoegd waardoor een showroom uitbreiding mogelijk wordt. Voorheen werden er 12 kleinere  modelkeukens gepresenteerd. Nu is dit aantal teruggebracht naar 5 exclusieve keukens die passen in de trend van groter. 

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ
Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Naast het ontwerpen van keukens is het doel steeds meer betrokken te zijn binnen totaal interieurconcepten. Denk hierbij aan maatwerk in livings die steeds meer betrokken worden bij (leef)keukens en bijvoorbeeld exclusief maatwerk in slaapkamer zoals walkin closets. De eerste stappen hiernaar toe zijn al genomen zoals je bijvoorbeeld ziet in de samenwerking met het speciale Italiaanse merk Rimadesio.it. Ook innovaties op het gebied van keukens op hoogte zal je later meer zien vanuit Culimaat, to be continued!

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ
Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Groei en zeker snelle groei zorgt ook voor de nodige uitdagingen en hoofdbrekens. Ook bij Culimaat was dit niet anders. Het bedrijf groeide (te) hard, van familiebedrijf tot  serieuze speler. Herman Ossenblok is als 3e pijler binnen de onderneming verantwoordelijk om de toekomstige groei in goede banen te leiden en het merk samen met hele team achter Culimaat verder uit te bouwen.

Kijkje in de keuken bij Culimaat HQ

Culimaat keukens zijn exclusief en met zeer veel aandacht voor details ontworpen en gerealiseerd. Deze topkwaliteit is kostbaar maar niet onbetaalbaar zoals sommigen denken. 

Ben je door dit verhaal achter de onderneming enthousiast geworden en wil je graag een keer nader kennis maken? Hier kan je alle contactgegevens vinden. De koffie, leuke mensen en de mooiste keukens staan klaar voor je.