Houten planchetten vloer

Dagelijks zien wij op obly.com de mooiste vloeren voorbij komen in alle denkbare soorten. Denk hierbij aan visgraat vloeren, walvisgraat vloeren of stoere industriële betonvloeren. Maar een vloer als deze, een planchette vloer, kennen we eigenlijk nog niet. Na het zien van de foto’s van deze unieke eiken planchette vloer toegepast in een jaren ‘ 30 woning werden we gelijk enthousiast. Samen met Iris van The Woodstore leggen we je uit wat planchettes zijn en kijken we verder naar hun vloer in de jaren 30 woning. Benieuwd geworden? Lees dan even verder..

houten planchetten vloer

Wat zijn planchettes? 

Zoals je wellicht aan de foto’s ziet, heeft deze jaren 30 woning een houten vloer met een geheel eigen uitstraling, namelijk een planchetten vloer. Maar wat is een planchette vloer nou precies? We leggen je uit wat planchettes zijn.    

Planchettes zijn in principe niks meer of minder dan losse houten latjes. Deze massieve eiken latjes zijn maar 1 centimeter dik en hebben een vaste verhouding van 5 centimeter breed bij 25 centimeter lang. Ze lijken op de klassieke straatklinker, maar dan van hout. 

De latjes worden getrommeld en geschaafd, waardoor ze een verouderde look krijgen en de hoeken niet meer scherp zijn. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de vloer. Een planchette vloer is heel veelzijdig omdat er gekozen kan worden uit verschillende kleuren en bewerkingen.

houten planchetten vloer
houten planchetten vloer

Planchette legpatronen 

De planchette vloer die je op bovenstaande foto’s ziet is in een visgraatpatroon gelegd. Dit is niet de enige mogelijkheid want er zijn meerdere legpatronen mogelijk, een aantal voorbeelden:   


  • wild verband 
  • half steens gelegd 
  • elleboog 
  • dubbele, drie dubbele of vier dubbele visgraat 
  • molenwiek 
  • eigentijds Hollands-patroon

houten planchetten vloer
houten planchetten vloer
houten planchetten vloer

Voor welk legpatroon kan je nou het beste kiezen? 

Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van je eigen smaak maar we benoemen de meest voorkomende hier even voor je. Een visgraat patroon is een stuk drukker qua uiterlijk dan een standaard (rechte planken) patroon. Ook de afwerking/uitvoering van de plank draagt bij aan het uiterlijk en sfeer van de gehele vloer. Ben je groot fan van het visgraatpatroon, maar wil je dat de vloer toch rust uitstraalt? Kies dan voor een hele lichte witte olie. Een donkere, zwartbruine olie is ook een optie, dit geeft een meer klassiek effect. Zie je door de bomen het bos niet meer? Iris en René van The Woodstore helpen je graag in het maken van alle keuzes. 

Planchette kosten 

De kosten van een planchette vloer van The Woodstore zijn vanaf € 107,50 per m². Een planchettevloer is goedkoper dan een planken vloer, in vergelijking met een vast legsysteem. Ook is het vaak goedkoper dan een traditioneel visgraat parket, want deze worden geschuurd en gevoegd, zodat kiertjes en spijkergaatjes niet meer zichtbaar zijn. Dit is heel erg arbeidsintensief en is dus duurder.  Het is vergelijkbaar met een multiplanken (duoplanken) visgraat vloer, welke ook direct wordt verlijmd.

houten planchetten vloer
houten planchetten vloer

Planchette vloer leggen 

The Woodstore gebruikt eikenhout voor de planchettes. De vloer is daardoor erg hard en duurzaam. Ook een voordeel van eiken is, dat het goed gecombineerd kan worden met een vloerverwarming. De eikenhouten planchettes zijn erg klein, waardoor de vloer bijna niet uitzet of krimpt.   

Er worden geen spijkers gebruikt, de vloer wordt namelijk direct op de egale ondervloer verlijmd en volgens een vast leg systeem geïnstalleerd door een professional. De vloer is daarna klaar voor gebruik.  

Planchette onderhoud 

De vloer wordt afgewerkt met een 2-componenten olie van Rubio Monocoat. Deze afwerking zorgt ervoor dat de vloer goed beschermt is. Het onderhoud is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief de ruimte gebruikt wordt. Door het gebruik van de Rubio Monocoat olie afwerking is de vloer zeer eenvoudig in onderhoud. De vloer kan droog worden onderhouden door bijvoorbeeld te stofzuigen of vegen. Ook is dweilen geen probleem zolang de bijbehorende zeep wordt gebruikt en het niet te vaak gebeurt. Na ongeveer anderhalf tot twee jaar heeft de vloer wat onderhoudsolie nodig. Ook dit hangt af van het gebruik van de ruimte. Olie is de meest duurzame afwerking waardoor een schuurbeurt zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. 

houten planchetten vloer

Het project 

Na de uitleg over de vloer ben je vast benieuwd naar hoe deze eruit ziet in een woning. Deze jaren 30 woning in het Haagse Hout is recent verbouwd en daar hoort natuurlijk een nieuwe vloer bij. De vloer is namelijk de basis voor de hele woning en de keuze van de vloer is daarom erg belangrijk. In deze jaren ‘30 woning is gekozen voor een kleine XS visgraat vloer uit planchettes.

houten planchetten vloer

Op het eerste gezicht ziet de woning er redelijk rustig uit met de uitzondering van wat bijzondere elementen. Als je goed gaat kijken naar wat er nou echt in de ruimte staat, zie je keer op keer eyecatchers. De vloer is daar ook een van. Er is veel kunst in de woning te vinden wat in combinatie met subtiel en slim gebruik van kleur het samen een uniek geheel maakt. 

De ruime leefkeuken is het centrale punt in de woning. Wat opvalt is natuurlijk het grote witte hoogglans kookeiland met het houten aanrechtblad welke ook dient als ontbijtbar. De donkerblauwe muur met de gekleurde buffelschedel zorgen voor sfeer en diepte in de grote ruimte, waardoor het geheel ondanks de grootte erg gezellig is.

houten planchetten vloer

Een houten keukeneiland én een houten vloer is een interessante combinatie die je niet vaak ziet. Het lichte eiken van de planchette vloer past goed bij het warme eiken van het kookeiland.  

Bijzonder in deze woning is natuurlijk de bekende Rietveld stoel. Deze stoel, in de bekende primaire kleuren, past perfect bij het design van deze woning. Samen met het sloophout van Piet Hein Eek ontstaat er een interessante combinatie van meubels en design en een heerlijke loungeplek. 

houten planchetten vloer
houten planchetten vloer
houten planchetten vloer
houten planchetten vloer

De persoonlijke smaak van de bewoners in combinatie met de planchette vloer en de bijzondere kunst en design items zorgt voor een geslaagd eindresultaat.

houten planchetten vloer

The Woodstore 

Kies je voor een (eiken)houten vloer voor jouw woning maar weet je niet waar je moet beginnen? De perfecte vloer vinden die aan alle wensen voldoet kan best wel een flinke klus zijn. Bij The Woodstore in Scheveningen begrijpen ze dit helemaal en helpen ze jou met de juiste keuze te maken. Eigenaresse Iris en verkoopadviseur René zijn echte experts en komen met een passend advies voor jouw houten droomvloer. Het assortiment is ruim en er is veel keuze wat betreft de functie en uitstraling van de vloeren. Door middel van eenvoudige all-in pakketprijzen en een mooie moderne showroom wordt het kiezen van jouw vloer eenvoudig gemaakt.   

De vakmensen van The Woodstore werken alleen met de beste kwaliteit duurzame en betrouwbare materialen. Iedere vloer wordt op maat gemaakt en zal aan alle wensen voldoen om zo perfect bij het interieur te passen.   

Online kun je eenvoudig jouw bezoek aan de showroom plannen, deze is van woensdag tot en met zaterdag geopend. Momenteel is dit alleen op afspraak mogelijk, zo kan je samen met de professionals van The Woodstore op zoek naar jouw perfecte vloer. klik hier voor meer informatie.


Wil jij nou ook zo’n bijzondere planchette of houten vloer of  ben je benieuwd naar andere projecten van deze OBLY professional?   

Vloer: The Woodstore 

Fotografie: prachtt