Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY sprak met Concraft Studio over hun echte betonvloeren in slechts 2cm laagdikte, de ‘Concraft XS’ vloer. In dit blog vertellen we je meer op deze vloer door middel van een interview tussen OBLY en Concraft Studio.

Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY: Hoe kan het dat jullie zulke dunne vloeren van beton kunnen maken? 

CONCRAFT: In samenwerking met betontechnologen en productspecialisten hebben we een volledig eigen betonsamenstelling laten ontwikkelen die niet veel dikker gemaakt hoeft te worden dan een gemiddelde parket -of tegelvloer.

Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY: Was dit er dan nog niet? 

CONCRAFT: Nee, beton is ontwikkeld voor constructieve doeleinden en per definitie kom je dan uit op dikkere lagen. Beton bestaat in de basis uit kiezels, zand, cement en water. Omdat beton eigenlijk altijd in dikke lagen gewenst is, maken de betoncentrales in Nederland beton met grote kiezels van gemiddeld 16mm doorsnede. Als je 3 maat kiezels op elkaar hebt liggen, zit je al op een laagdikte van 5 centimeter. Als je dat in een woning zou storten kom je vaak te hoog uit bij kozijnen, trappen en deuren. Vooral om de woning en renovatiemarkt te bedienen hebben we dus een betonrecept ontwikkeld met kleine kiezeltjes, zodat we echte betonvloeren kunnen maken van circa 20mm laagdikte.

Interview Concraft woonbetonvloeren
Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY: Hier heb je toch ook betonlook vloeren voor? 

CONCRAFT: Dat is waar, maar de naam zegt het al. Dat is beton-look, dus niet echt beton.


OBLY: Wat is het verschil tussen een betonlook vloer en een Concraft XS vloer? 

CONCRAFT: Het grootste verschil is dat wij Concraft XS vloeren monoliet afwerken (ook wel ‘vlinderen’ genoemd). Dit gebeurt met een ‘vlindermachine’ en geeft de vloer de karakteristieke gewolkte tekening die voor beton uniek is. Dat ‘vlinderen’ gaat niet met betonlook. Betonlook is meestal een mengsel tussen cement en kunststoffen die in 3mm laagdikte met een handspaan aangebracht wordt. Je kunt het mengsel dan een paar minuten met de handspaan heen en weer smeren om de gewolkte uitstraling van beton na te bootsen, maar een vlindermachine kan er niet op.

Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY: Betekend dit nu dat ‘betonlook’ vloeren overbodig zijn geworden? 

CONCRAFT: Nee hoor, betonlook vloeren kunnen ook hartstikke mooi zijn en hebben een aantal voordelen ten opzichte van onze echte betonvloeren. Betonlook kun je bijvoorbeeld weer tegen wanden op smeren, dat gaat met onze Concraft XS niet. Daarnaast is betonlook door zijn ingrediënten wat flexibeler, dus minder gevoelig voor scheurtjes. Door de geringe laagdikte kan betonlook ook gewicht besparende voordelen hebben op bijvoorbeeld houten verdiepingsvloeren.

Interview Concraft woonbetonvloeren

OBLY: Heeft jullie Concraft XS vloer behalve de echte uitstraling nog andere voordelen ten opzichte van betonlook? 

CONCRAFT: Absoluut, er bestaan geen betonlook vloeren die net zo krasvast zijn als echt beton. In onze Concraft XS vloeren kun je eigenlijk geen krassen of putten krijgen, dan moet je wel heel gek doen. Daarnaast worden betonlook vloeren vaak met een kunststof beschermlaag afgewerkt waardoor je ziet dat er echt een beschermlaagje op de vloer ligt. Als wij onze vloeren impregneren zie je dat niet, waardoor het gevoel en de uitstraling écht anders zijn.

Interview Concraft woonbetonvloeren

Wil je meer zien van Concraft Studio? Bekijk hier het OBLY profiel voor nog meer mooie projecten.

Ben je zelf professional en wil je ook een project in de spotlight zetten? Klik 
hier voor meer informatie.