Tuintegels en de uitstraling van je tuin


De tuintegels bepalen de uitstraling van je tuin


De tuintegels bepalen voor een overgroot deel de uitstraling van jouw tuin. Het is dus zaak om deze met zorg uit te kiezen en te gaan voor een bepaalde soort tuintegel. Je hebt tegenwoordig gelukkig meer dan voldoende keuze. Er zijn verschillende factoren de je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van tuintegels. Denk bijvoorbeeld aan de afmeting van jouw tuin, de verschillende materialen en kleuren die je wilt en natuurlijk de prijs. Echter kijken de meeste mensen naar tegels waaraan ze het minste werk aan hebben, tegels die onderhoudsvrij of tenminste onderhoudsarm zijn worden het meest gekocht door consumenten. 

Tuintegels

De reguliere betontegel is sneller aan vervanging toe

Vaste gast in de tuinen zijn betontegels. Je hebt ze in verschillende maten en soorten. Je kunt kiezen uit de normale betontegel, de geïmpregneerde versie en betontegels die over een coating beschikken. Het grote voordeel van het gebruik van betontegels is dat ze niet erg duur zijn. Bovendien zijn ze recyclebaar en belasten ze het milieu dus amper. Daarbij komt ook nog dat de betontegels goedkoper zijn in aanschaf ten opzichte van andere keuzes. Kies je voor de gewone betontegel, dan kies je wel voor een tegel die onderhoud vraagt. Goedkoop is duurkoop wordt wel eens gezegd. Ze zijn bovendien sneller aan vervanging toe omdat ze makkelijker beschadigen door krassen en natuurlijke erosie. Ook kunnen de betontegels sneller verkleuren door zuren of dode bladeren. Heb je geïmpregneerde tegels in je tuin, dan heb je tegels die veel minder snel vocht en vuil opnemen. En kies je voor een coating op de betontegels, dan heb je amper omkijken naar de tegels. 

Tuintegels

De keramische tegel gaat een heel leven lang mee

Wil je echt tegels in de tuin waar je geen omkijken naar hebt, dan geef je de voorkeur aan keramische tegels. Die moeten in principe een leven lang mee kunnen. Ze zijn in elk geval altijd kleur- en krasvast en behoeven amper enig onderhoud. Je blijft met deze tuintegels gevrijwaard van groene aanslag en ook vorst heeft geen invloed op deze tegel. Er trekt bovendien geen vocht en vuil in. Wil je dus echt geen werk aan de tuintegels, dan kies je voor de keramische tegel. Er zijn ook nadelen aan de keramische tegels. Dit zijn bijvoorbeeld de hoge aanschafprijzen en de manier waarop de tegels moeten worden geplaatst. De keramische tegels moeten speciaal gevoegd worden en daarnaast moeten ze een speciale ondergrond hebben zodat ze niet kunnen verplaatsten.

Tuintegels

De natuurstenen tegel zijn de meest milieuvriendelijke en duurzame keuze

Natuursteentegels zijn erg populair. Mensen verwerken het graag binnen en buiten, mede vanwege de duurzaamheid en de aangename sfeer die het product brengt. Tegels van natuursteen zijn gepolijst, gezoet, gebrand, geborsteld of verouderd (met een versleten look) te verkrijgen. Voordeel van deze tegels is de mooie uitstraling die de tuin een vorm van luxe en grandeur geven. Daarnaast zijn ze ook te krijgen in vele kleuren, zelfs gemengde kleuren en in vele bewerkingen. Dit alles maakt het een mooie keus die voor iedere wens toepasbaar wordt. Natuursteen is wel een duurzaam natuurlijk product en gaat honderden jaren mee, maar je zal wel rekening moeten houden met slijtage in de loop der tijd. Denk bijvoorbeeld aan kleurveranderingen waarop je geen invloed hebt. Echter biedt deze slijtage wel een unieke uitstraling met zich mee. Mocht je alsnog niet tevreden zijn met de look van de versleten natuurstenen tegels, kun je de tegels gemakkelijk opnieuw bewerken waardoor het lijkt alsof ze compleet nieuw zijn.